Publicat 14/12/2019 12:52

El PSC inclou la immersió lingüística en la seva ponncia i demana renovar-la per flexibilitzar-la segons el centre

Congrés del PSC
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

BARCELONA, 14 des. (EUROPA PRESS) -

La comissió Unitat en la diversitat i bon govern del 14 Congrés del PSC ha acordat aquest dissabte incloure en el document polític del partit que aborda el pacte lingüístic del concepte d''immersió lingüística' que no recollia el text original i proposa renovar-lo després de 40 anys per flexibilitzar-lo sobre la base de les necessitats de cada centre.

Fonts socialistes han explicat que després d'una votació de les esmenes presentades en dues comissions en les quals s'abordava aquest assumpte, s'ha acordat incloure el catal com la llegua vehicular, per també proposen "vehicular més coneixements" amb altres llengües i subratllen la inclusió de l'angls i el reconeixement de l'arans.

La proposta lingüística socialista, que també insisteix que la llei estatal de llengües ha de reconixer el plurilingüisme de l'Estat espanyol, s'ha aprovat en la comissions sense vots en contra, expliquen les mateixes fonts que afegeixen que ara s'estan recollint signatures per crear una resolució concreta sobre llengua que es porti al plenari d'aquest diumenge i es voti.

"És un dels aspectes que més expectació han aixecat en els mitjans i en la societat", han expressat les mateixes fonts com a motiu pel qual han decidit redactar aquesta resolució i portar-la la plenari.

En el document marc inicial proposat per la direcció, els socialistes ja donaven suport a la flexibilització de la immersió lingüística --tot i que el concepte no apareixia-- i lamentaven que el procés independentista havia "trencat el pacte fundacional de la Catalunya democrtica", per la qual cosa es comprometien a contribuir a la cohesió de la unitat civil de la societat catalana a partir de la renovació dels consensos trencats en aquests darrers anys.

Algunes de les esmenes presentades, posaven l'accent en qu no es feia referncia a la instrumentalització de la llengua de "sectors de l'espanyolisme belligerant que han convertit la llengua a l'escola en l'element fonamental de confrontació política", com recollia per exemple l'esmena presentada per l'agrupació de Castellar del Valls (Barcelona).

Ara, després del debat de les esmenes al Congrés socialista, les mateixes fonts assenyalen que es fa referncia a totes dues instrumentalitzacions i es demana la "no confrontació entre monolingüisme --com demanava per exemple el manifest Koiné sobre el catal-- i negació del plurilingüisme".

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés