Publicat 29/09/2021 12:46CET

El PSC demana al Parlament instar el Govern a impulsar els JJOO d'Hivern i l'Aeroport

El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, durant el debat de política general
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 29 set. (EUROPA PRESS) -

El PSC-Units vol que el ple del Parlament insti el Govern a impulsar la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 i a "continuar parlant" amb el Govern central i Aena per convertir l'Aeroport de Barcelona-el Prat en un 'hub' intercontinental, tal com defensa en diferents propostes de resolució que registrarà al Parlament per al debat de política general.

En concret, proposa instar el Govern a impulsar la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 --a la qual es refereix com Barcelona-Saragossa-Pirineus-- amb el lideratge de la Generalitat i promovent un "projecte global i de consens de país al servei del seu desenvolupament social, econòmic i territorial en una perspectiva sostenible", segons el grup parlamentari liderat per Salvador Illa.

I vol que el Parlament també insti el Govern a "continuar parlant amb el Govern d'Espanya i Aena per transformar" l'aeroport en aquest 'hub' intercontinental, que en permeti el creixement amb respecte a la biodiversitat i la preservació del delta del Llobregat i amb la connexió ferroviària d'Alta Velocitat amb els aeroports de Girona i Reus (Tarragona).

En l'àmbit de salut, defensa intensificar les campanyes d'informació i estímul per als ciutadans que no s'han vacunat contra el coronavirus i demana un informe sobre la destinació dels fons del Pla d'inversió en equips d'alta tecnologia (Inveat) del Govern central i una auditoria de la despesa del sector sanitari privat per la pandèmia.

També aposta per engegar el procés perquè els serveis de transport sanitari i el 061 siguin de gestió directa; per incorporar en els pressupostos del 2022 els recursos necessaris per a un pla de xoc per recuperar la capacitat diagnòstica i l'equitat d'accés al sistema públic de salut, i per crear un grup de treball sobre l'impacte en el sistema residencial.

Promouen una altra proposta per instar el Govern a "garantir el màxim consens, l'arribada de la informació" i la transparència en la gestió dels Fons Next Generation, revisant els projectes proposats i creant una comissió amb sindicats i patronal i una taula de coordinació amb l'àmbit local per assegurar el flux d'informació.

DEFENSA DELS MOSSOS

Els socialistes també porten una proposta perquè el Parlament condemni els recents aldarulls i agressions als agents policials i serveis d'emergències, i perquè demani al Govern promoure accions orientades a "restituir i reforçar l'autoritat" dels Mossos d'Esquadra i el conjunt de policies que actuen a Catalunya.

Plantejaran a la cambra exigir al Govern "donar plena cobertura al Cos de Mossos d'Esquadra", amb la tramitació judicial de denúncies i l'impuls d'accions de sensibilització de l'opinió pública i de possibles reformes legislatives per preservar l'autoritat que la legislació vigent atorga als cossos policials.

Vol que el Parlament insti el Govern a convocar tots els grups parlamentaris per elaborar un Pacte contra la Violència Masclista abans d'acabar aquest any, i que la cambra constati que "la violència masclista és una xacra social inadmissible" i manifesti el compromís d'erradicar-la.

PRESSUPOSTOS DEL 2022

El PSC-Units demana el compromís del Parlament per buscar un acord per nomenar els 112 càrrecs pendents de renovació que depenen de la cambra, i també proposarà al ple una proposta per modernitzar i donar un nou impuls a la Formació Professional (FP), incrementant l'oferta pública de cicles formatius amb almenys 38.000 places noves.

Aposta per augmentar el finançament i inversions per a les universitats públiques en 140 milions d'euros, i en 40 milions la de la recerca no universitària en els pressupostos del 2022, en els quals demana recuperar el 70% dels recursos "perduts en política industrial" durant l'última dècada, la qual cosa asseguren que equival a uns 150 milions d'euros.

Defensa destinar 150 milions més a reforçar el turisme i que el Govern potenciï el Circuit Barcelona-Catalunya, i demana que impulsi mesures per fomentar l'ocupació i un pla per a una "transició laboral justa" en sis mesos, atesos els canvis en el mercat de treball en l'àmbit digital i ecològic.

Proposa que el Parlament es comprometi a "desenvolupar els treballs per restablir les missions de servei públic" dels mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA); aprovar un contracte programa i un pla estratègic que n'asseguri la viabilitat, i renovar els membres dels òrgans de govern de la CCMA i del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC).

A més a més, vol que el Parlament abordi el despoblament rural i creï un fons de 100 milions d'euros per fer-hi front, i proposa crear un comissionat per a la transició energètica adscrit al departament de Presidència i engegar "de manera immediata" un nou model de transició ecològica.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés