Publicat 15/10/2019 17:19CET

Prop de 9.000 plisses de l'andorrana Assegurances Generals no disposaven de prou garantia

El ministre de Finances, ric Jover, i el director general de l'Autoritat Financera, Ramón López, en la roda de premsa aquest dimarts al migdia.
SFG

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 15 oct. (EUROPA PRESS) -

El Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) ha publicat aquest dimarts un decret pel qual s'aproven mesures per "palliar els efectes de la situació de dificultat financera en el negoci de no vida i de risc d'Assegurances Generals, SA", després de conixer que al voltant de 9.000 plisses d'aquestes branques no tinguessin prou garantia.

El Govern andorr subvencionar altres companyies d'assegurances del país perqu assumeixin la reassegurana de les plisses afectades; la partida de la subvenció és d'1,55 milions d'euros, als quals s'hi afegeixen 1,45 milions més d'aval.

La subvenció serveix per cobrir els costos associats al programa de reassegurana, mentre que l'aval és per la garantia de les companyies que assumeixen els riscos, ja que hi ha la possibilitat que Assegurances Generals, SA, "no sigui capa d'assumir els compromisos", ha dit el director general de l'Autoritat Financera Andorran (AFA), Ramón López, en roda de premsa.

Segons ha explicat López juntament amb el ministre de Finances, ric Jover, en un informe, l'administrador especial de la companyia --imposat per l'AFA l'agost passat-- posa de manifest manques que generen una "situació d'inters general".

És a partir de llavors quan l'AFA i el Govern andorr es van reunir amb el sector de les assegurances per donar solució al problema: la companyia Assegurances Generals, SA "no ha cobert suficientment" algunes plisses.

Les mesures han estat acordades al costat del sector de les assegurances, i de moment seran tres les companyies que assumeixin la reassegurana de les plisses per "garantir que els usuaris tinguin els drets garantits", ha dit Jover.

"Per vetllar per l'inters públic i per salvaguardar l'estabilitat i la reputació del sistema assegurador i reassegurador andorr i promoure la confiana en aquest sistema, el Govern d'Andorra desenvolupa aquest programa d'ajudes", assegura en el decret publicat en el BOPA.

Es tracta, ha manifestat el director general de l'AFA, de "solucions urgents per evitar situacions extremes".

Tot i aix, la titularitat de les plisses continua sent d'Assegurances Generals, SA; ser aquesta companyia la que faci les gestions que corresponguin, i haur de retornar al Govern l'import de la subvenció i, si fos el cas, d' all que es materialitzi de l'aval "en el moment que disposi de la liquiditat suficient".

ELS PRECEDENTS

L'Autoritat Financera Andorrana té, entre altres, la funció de supervisar el sector assegurador i assessorar el Govern d'Andorra en qüestions financeres, i el 5 de juliol del 2018 la companyia va tenir problemes de liquiditat i manques en qüestions de reassegurances, per la qual cosa l'AFA va assumir les competncies de supervisor del sector assegurador.

El 12 d'agost, l'AFA va decidir apartar el consell d'administració d'Assegurances Generals, SA i nomenar un administrador especial.

El 26 de setembre, l'administrador especial va presentar un informe en el qual s'alertava que les manques de la companyia podien derivar en una situació d'inters públic.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés