El programa del PSOE es remitent a la declaració de Barcelona que proposava l'Espanya federal i plurinacional

Publicat 15/4/2019 16:30:57CET
VÍDEO: 28A.- Sánchez promete seguir actualizando las pensiones según el IPC y revitalizar el sistema de dependencia
PSOE

MADRID, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

El programa electoral del PSOE per a les generals del proper 28 d'abril, que el partit ha distribuït aquest dilluns de manera íntegra, remet a les declaracions de Granada i Barcelona que van fer els socialistes durant els anys 2013 i 2017 respectivament, les quals aposten per una reforma constitucional que faci d'Espanya un estat federal i que plantegen reconèixer plenament el caràcter plurinacional d'Espanya.

A més, els socialistes proposen reconèixer la singularitat de les comunitats autònomes amb una definició precisa de la seva "identitat, cultura i llengua" en els estatuts d'autonomia i aposten per modificar la Constitució perquè les autonomies es quedin amb totes les competències que no siguin estrictament de l'Estat.

Els socialistes recorden que des de l'any 2003, a Santillana del Mar, el PSOE es va comprometre a fer diverses reformes per a un "nou impuls de l'autogovern", que després, recorda, van ser concretades en la Declaració de Granada del 2013 i en la Declaració de Barcelona del 2017.

En aquest sentit, lamenta que no s'hagin aplicat aquestes propostes i afirma que si s'haguessin executat "no ens trobaríem en la situació actual". Per això, les continua defensant i considera que el model territorial que proposa és l'"únic camí viable per superar l'actual crisi".

I en referència a Catalunya, recalca el posicionament que ha estat defensant tant el partit com el Govern espanyol amb el seu rebuig tant a l'autodeterminació com a l'aplicació de manera permanent de l'article 155 de la Constitució.

DEFINIR ELS ASPECTES IDENTITARIS EN ELS ESTATUTS

En la seva proposta de model territorial, el PSOE aposta perquè els estatuts d'autonomia dels diferents territoris reconeguin les seves "singularitats". Per fer-ho, proposa que s'hi inclogui una "definició més precisa dels aspectes identitaris, històrics, culturals, polítics i lingüístics".

També, segons els socialistes, els diferents estatuts haurien d'incloure l'organització institucional i territorial adaptada a les "peculiaritats" de cada comunitat, amb l'excepció que aquesta organització "no afecti el funcionament d'altres territoris".

El partit de Pedro Sánchez considera necessari a més aclarir el repartiment competencial en la Constitució per entendre que l'actual model derivat de la Constitució amb referències genèriques i remissió als estatuts ha creat una "excessiva conflictivitat" i "intervenció del Tribunal Constitucional" a causa de les duplicitats en alguns casos o l'absència d'ens competents en d'altres.