Publicat 29/01/2021 15:20CET

El programa d'ECP aposta per un estat plurinacional federal i una Constitució catalana

La candidata dels comuns a la presidència de la Generalitat, Jéssica Albiach, durant l'acte d'inici de campanya per als comicis del 14-F, a la Facultat de Medicina de l'Hospital Clínic. Catalunya (Espanya), 28 de setembre del 2021.
Kike Rincón - Europa Press

També proposa una Hisenda catalana i una reforma del model de competències

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

Els comuns aposten en el seu programa electoral del 14-F per un projecte d'estat plurinacional federal, que implica impulsar una reforma constitucional de caràcter federal, incorporar una disposició per a Catalunya i aprovar una constitució catalana.

"En un estat plurinacional, Catalunya ha de poder tenir la seva pròpia constitució, a través de la qual construir un nou model de país en termes socials, polítics, econòmics, ambientals i culturals", i han proposat que a partir d'aquest text es desenvolupi una carta de drets fonamentals jurídicament vinculants.

Els comuns defensen que aquesta constitució definirà Catalunya "com una república social, democràtica i ambientalment justa que comparteix sobiranies dins una república plurinacional", i sostenen que s'ha d'impulsar una reforma federal de la Carta Magna que reconegui plenament aquesta plurinacionalitat.

UNA HISENDA CATALANA

El programa dels morats també contempla que Catalunya tingui una hisenda "pròpia i solidària" per assolir una plena capacitat de decisió sobre els impostos a Catalunya, en coordinació amb les competències de l'Estat i de la UE, i que garanteixi la lleialtat institucional per evitar arbitrarietats i incompliments.

El sistema seguiria el principi de solidaritat territorial, "a través del càlcul d'una aportació per a la redistribució territorial", i amb la finalitat de finançar els serveis que l'Estat presti a Catalunya, segons recull textualment el programa.

A més, proposen implantar un sistema competencial en el qual Catalunya "podrà tenir plena sobirania en matèries de competència exclusiva i compartir sobiranies tant amb l'Estat espanyol com amb la UE", per la qual cosa la Carta Magna establirà una llista de competències de l'Estat, i la resta seran per a les comunitats o estats federats.

Els morats defensen configurar un nou model territorial judicial i crear un "tribunal d'arbitratge competencial"; i també reclamen eliminar l'article 145 de la Constitució perquè les comunitats es puguin federar i establir els acords polítics, culturals i socials que desitgin.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés