Publicat 05/06/2020 10:29

La producció industrial s'enfonsa un 33,6% a l'abril a causa de la crisi

Variació anual de l'índex de producció industrial a Espanya del 1976 fins el 2020 (INE)
EPDATA

MADRID, 5 juny (EUROPA PRESS) -

L'índex general de producció industrial (IPI) es va enfonsar un 33,6% a l'abril en relació amb el mateix mes de l'any passat a causa de la crisi sanitria i el permís retribut recuperable per a treballadors no essencials, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquesta caiguda interanual del mes d'abril, la producció industrial encadena dos mesos consecutius en taxes negatives després d'haver disminut un altre 10,2% al mar, quan ja estava en vigor l'estat d'alarma per contenir el coronavirus.

Fins ara, la reculada interanual més destacada de la producció industrial era la del mes d'abril del 2009, quan en plena crisi financera es va enfonsar un 28,4%.

Amb els efectes estacionals i de calendari corregits, la producció industrial també es va enfonsar un 33,6% interanual a l'abril, la pitjor caiguda de la srie.

En taxa mensual i amb els efectes estacionals i de calendari corregits, la producció industrial també va patir una reculada de dos dígits, en aquest cas del 21,8%, davant la caiguda del 13,2% del mes de mar.

L'INE subratlla que la declaració de l'estat d'alarma i l'entrada en vigor del permís retribut recuperable per a les persones treballadores per compte d'altri que no prestaven serveis essencials han provocat una paralització gairebé total de gran part del teixit productiu industrial.

Estadística subratlla que la indústria de l'automoció ha estat la més afectada per aquestes circumstncies, amb un descens de la producció del 92% en comparació amb l'abril de l'any passat.

L'INE destaca que el confinament de les famílies ha provocat una "forta reducció" de la demanda de béns personals i per a la llar, per la qual cosa la confecció de peces de vestir, la indústria del cuir i calat i la fabricació de mobles van registrar descensos de producció superiors al 70%.

En concret, la confecció de peces de vestir va retallar la producció un 77,2% interanual a l'abril; la indústria del cuir i calat va disminuir un 73,5%, i la fabricació de mobles va produir un 70,7% menys.

Malgrat que els productes alimentosos han estat els béns que més han consumit les llars durant l'estat d'alarma, la indústria de l'alimentació també va baixar el ritme de producció a l'abril, amb un descens interanual del 7,3%, davant del repunt del 3,6% que va experimentar al mar.

No obstant aix, la producció de conserves, tant de peix, com de fruites i hortalisses i la fabricació de productes de molineria i per a l'alimentació animal, van mantenir taxes anuals positives, mentre que la fabricació de productes farmacutics va registrar una reculada del 0,4%.

TOTS ELS SECTORS RETALLEN LA PRODUCCIÓ

Analitzant les dades per sectors, tots van retallar la producció a l'abril, especialment els béns de consum durador (-67,4% interanual) i els béns d'equip (-57,4%). Els segueixen els béns intermedis (-35,9%), els béns de consum no durador (-19,1%) i l'energia (-14,7%).

Els índexs corregits d'efectes estacionals i de calendari també presenten taxes anuals negatives en tots els sectors: béns de consum durador (-67,5%), béns d'equip (-57,4%), béns intermedis (-36%), béns de consum no durador (-17,6%) i energia (-14,6%).

En taxa mensual, la producció industrial, corregida d'efectes estacionals i de calendari, es va enfonsar un 21,8%, amb reculades del 51,7% en els béns de consum durador, del 39,9% en els béns d'equip, del 25,6% en els béns intermedis, del 13,8% en els béns de consum no durador i del 10,1% en l'energia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés