Publicat 9/9/2019 16:27:34 +02:00CET

Procés.- Al tribunal li agradaria tenir la sentència abans del 16 d'octubre però continuen les deliberacions

El jutge Manuel Marchena durant l'obertura de l'any judicial 2019/2020 en el Palau de Justícia de Madrid.
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 9 set. (EUROPA PRESS) -

El tribunal de la causa del procés independentista al Tribunal Suprem continua reflexionant sobre la sentència que afectarà el president d'ERC, Oriol Junqueras, i onze líders independentistes més, tot i que al president d'aquest òrgan, Manuel Marchena, li agradaria poder publicar la resolució abans del 16 octubre, data en què es compleixen dos anys des de l'ingrés a presó preventiva del diputat de JxCat Jordi Sànchez i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

La Llei permet prorrogar dos anys més la situació de presó preventiva de tots dos jutjats sense que existeixi sentència, cosa que significa que podrien quedar-se a la presó hi hagi o no sentència per part de la sala penal del Suprem. No obstant això, el desig de Marchena és tenir signada la resolució abans d'aquesta data, han assenyalat fonts jurídiques.

En tot cas, les deliberacions segueixen en marxa i aquest desig podria veure's truncat si els debats --que tenen lloc per blocs temàtics-- s'encallen en algun aspecte i compliquen la redacció final de la sentència.

No pot parlar-se, per tant, d'una data segura del dictat de la resolució, que segurament no es coneixerà per lectura pública, sinó que es notificarà directament als afectats.

La possibilitat de lectura pública no agrada al president del tribunal, segons les mateixes fonts, que considera que la simple enunciació de la sentència pot portar a la confusió dels ciutadans, mentre que la lectura total es descarta --la resolució podria allargar-se més d'un centenar de folis-- i un extracte del seu contingut podria interpretar-se com a interessat.

Tampoc sembla que pugui afectar a la data de la sentència el fet que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) resoldrà el 14 d'octubre sobre la immunitat de Junqueras, que va ser elegit europarlamentari en els últims comicis europeus.

Segons fonts del tribunal, aquesta qüestió no afecta les deliberacions ni el calendari de la sentència, i es resoldrà el que convindrà --com ara l'activació d'un suplicatori-- en funció del que decideixi l'òrgan europeu.