Publicat 13/3/2019 8:49:29 +01:00CET

Procés.- Excrrecs de la Generalitat per a l'Exterior i observadors internacionals de l'1-O, cridats a atestar

Un jutge de Barcelona investiga la difusió de dades de la lletrada del jutjat de
Pool

MADRID, 13 mar� (EUROPA PRESS) -

Excrrecs de la Generalitat per a la difusió en l'Exterior i dos dels supsits observadors internacionals en el referndum independentista de el 1 d'octubre de 2017 estan cridats a declarar aquest dimecres en el judici pel procés independentista en el Tribunal Suprem, si bé és previsible que dos d'ells, imputats en el Jutjat de Barcelona que instrueix encara la causa per l'organització de la consulta, rebutgin contestar a les preguntes i siguin exonerats.

El primer citat, per les 10.00 hores, és Jaume Mestre, que va ser responsable de Difusió Institucional de l'exGovern de Carles Puigdemont. Estava inicialment previst que a Mestre el seguís l'exdelegat de la Generalitat davant la Unió Europea Amadeu Altafaj, si bé aquest finalment no declarar, han informat fonts jurídiques.

Es dóna la circumstncia que l'advocada d'Altafaj en la causa del Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona és Judith Gené, que forma part de les defenses en el judici del Suprem i que ha aprofitat aquesta circumstncia per avisar el tribunal que el seu client, resident a Brusselles, no té intenció de declarar.

La lletrada d'administració de justícia del tribunal ha ests una diligncia d'ordenació deixant constncia de la condició d'investigat d'Altafaj i afegint que, en comunicació telefnica, el testimoni ha confirmat la seva intenció de no declarar. Per tot aix el tribunal confirmar previsiblement que no ser necessria la seva presncia.

LA TARGETA QUE VA PAGAR DESPESES D'OBSERVADORS

El tercer en la llista de testimonis del dimecres és Albert Royo Mariné, que va ser secretari general del Consell de la Diplomcia Pública (Diplocat) i amb la targeta de la qual es van abonar, segons la Gurdia Civil, les despeses dels observadors internacionals en el seu viatge a Catalunya.

Segons un dels informes aportats a la causa del Jutjat 13 de Barcelona la Generalitat va destinar 217.656 euros a pagaments pels observadors i les despeses que va generar l'estada d'aquests a Catalunya. D'aquesta quantitat, es van realitzar dos pagaments des d'un compte de la delegació de la Generalitat en la UE, el responsable de la qual era Amadeu Altafaj.

Part de les despeses, que sumen 119.700 euros, van aconseguir ser documentats per la Gurdia Civil, ja que els diners corresponia a dues transferncies concretes realitzades per la delegació del Govern de la Generalitat a Brusselles a la societat The Hague Centri for Strategic Studies, que va enviar als observadors.

Per a la sessió de la tarda s'ha citat a a dos supsits observadors internacionals que seguirien el referndum, el director del Centre d'Estudis Estratgics de l'Haia Paul Sinning i Helna Catt.