Publicat 3/4/2019 20:13:55 +02:00CET

Procés.- La defensa de Junqueras i Romeva demanar llibertat provisional perqu puguin fer campanya electoral

Procés.- Abogado de Junqueras cuestiona la instrucción y Guardia Civil replica: "No les investigamos por lo que piensan"
RICARDO RUBIO - EUROPA PRESS

MADRID, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

La defensa d'Oriol Junqueras i Raül Romeva sollicitar en les properes hores a la Sala penal del Tribunal Suprem que hi siguin posats en llibertat provisional perqu puguin participar en la campanya electoral, perqu concorren en qualitat de candidats en les llistes d'ERC al Congrés i al Senat, respectivament.

Així ho ha avanat en declaracions als mitjans el portaveu jurídic d'ERC, Joan Ignasi Elena, a les portes del Tribunal Suprem, en qu ha incidit en la necessitat que els polítics que estan sent jutjats pel procés independentista a Catalunya el 2017 que aspirin a una candidatura als comicis generals, autonmics o europeus, puguin estar en llibertat.

"Hi ha alguns d'ells que són candidats i per garantir el seu dret de defensa i en aquests casos, garantir els seus drets polítics de participació en una campanya electoral, el seu dret i el de tots els ciutadans a escoltar als seus candidats; entenem que ha de decretar-se llibertat provisional i a partir d'aquí, prendre les mesures que la Sala consideri oportunes", ha destacat.

La petició, conforme ha apuntat, es registrar o a última hora d'aquesta tarda o dijous al matí "amb la convicció que s'est vulnerant el dret de defensa" dels jutjats i "que hi ha altres mesures per garantir que puguin assistir al judici".

Aquesta sollicitud es produir després que aquest dimarts el BOE publiqués la llista oficial de candidats als comicis, perqu segons el parer de les defenses el manteniment de la mesura cautelar de presó provisional comenar a afectar als drets de participació política des del proper 12 d'abril, data d'arrencada d'una campanya en qu no podrien participar tret que els permetin fer-ho d'alguna manera des de la presó de Soto del Real (Madrid).

És la situació en la qual també estan Jordi Snchez, Jordi Turull i Josep Rull, el defensa de la qual, exercida pel despatx de Jordi Pina, estudia presentar una petició similar al Tribunal per garantir els drets polítics dels seus patrocinats, tots ja proclamats candidats, d'acord a les fonts consultades per Europa Press.

ESCENARIS DAVANT EL TRIBUNAL

El Tribunal que presideix Manuel Marchena es veur obligat així a posicionar-se i decidir si excarcera ara als candidats i de fer-ho, si manté o no la mesura de presó per els altres quatre encausats a la presó que no es presenten als comicis: Carme Forcadell, Meritxell Borrás, Jordi Cuixart i Joaquim Forn.

Independenment de la decisió que adopti la Sala, quan els candidats surtin escollits podria produir-se una nova bateria de peticions de les defenses, que podrien sollicitar que se'ls deixi sortir per poder acudir al Congrés i poder jurar o prometre el seu acatament a la Constitució -encara que sigui emprant la fórmula 'per imperatiu legal'-- i adquirir així formalment la seva condició de diputats.

Les fonts consultades per Europa Press han reconegut que no tenen molta esperana a aconseguir en la consecució de la llibertat per part dels seus clients, perqu la Sala penal del Tribunal Suprem ja es va mostrar contrria a excarcerar encara que fos puntualment Sánchez i altres encausats quan van ser triats diputats al Parlament de Catalunya.

En aquesta ocasió la Sala va confirmar les tesis de l'instructor de la causa, Pablo Llarena, per denegar els permisos i va afegir que quan els llavors investigats van presentar la seva candidatura ja sabien les limitacions que podria suposar trobar-se en situació de presó provisional.