Publicat 23/5/2019 18:21:33 +02:00CET

Un problema processal impedeix escoltar guàrdies civils que van analitzar documents del número dos de Junqueras

Jornada 46 del juicio del procés en el Tribunal Supremo
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

MADRID, 23 maig (EUROPA PRESS) -

El tribunal que jutja el procés independentista a Catalunya no ha pogut escoltar aquest dijous els guàrdies civils que van analitzar en la documentació confiscada al despatx de Josep Maria Jové, qui anava de número dos de l'exvicepresident català Oriol Junqueras, el 20 de setembre del 2017 en la Conselleria d'Economia de la Generalitat.

El capità i el sergent de l'Institut Armat que signen l'informe ja estaven asseguts al lloc reservat per als compareixents al Saló de Plens del Tribunal Suprem, citats a petició de la Fiscalia durant la fase pericial del judici, però les defenses de Junqueras i del líder d'Ómnium Cultural, Jordi Cuixart, han avisat el tribunal que el primer ja havia declarat en la fase de testimonis, perquè va ser el guàrdia civil al comandament de la comissió judicial que va realitzar el registre el 20-S per ordre del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona.

Efectivament, aquest capità ja va oferir el seu testimoniatge sobre el que va veure aquest dia en la Conselleria d'Economia, el mateix dia de la massiva concentració de protesta pels escorcolls a les seus de la Generalitat, de manera que les defenses han demanat que es renunciï la seva declaració, perquè en l'acte d'admissió de prova no estava prevista la seva presència en qualitat de perit, sinó de testimoni. Per això, el tribunal ha abandonat la sala durant uns minuts per deliberar.

Quan aquest ha tornat, el president Manuel Marchena ha recordat a les parts que en aquest mateix acte el tribunal ja avançava la citació "de testimonis experts més que de perits en sentit estricte", de manera que "es podria" continuar amb el testimoniatge del capità. No obstant això, els magistrats han constatat "per unanimitat" la "preocupació" que pot generar en les defenses i els acusats que aquest agent ja hagi prestat declaració en el judici.

"Ens arrisquem que un testimoni de l'acusació pugui insistir sobre fets, la qual cosa provocaria una situació de desequilibri. Això convida a la Sala al fet que qui ha estat citat, el capità, abandoni la sala, i que el sergent es mantingui amb la claríssima idea que la seva aportació és la d'un testimoni que en cap moment pot moure's sobre consideracions valoratives", ha indicat Marchena.

EXPERT, PERÒ NO PERIT

Malgrat que el magistrat els hi ha donat la raó, diverses defenses com la de Jordi Cuixart i Carme Forcadell han protestat pel fet que el sergent anés a declarar com a testimoni de l'acusació després de tots els testimonis de les defenses. Marchena ha contestat que per això el tribunal havia introduït en el seu acte el "matís d'expert".

Així doncs, i una vegada resolt aquest primer obstacle, el capità ha sortit del Saló de Plens, mentre que ha donat començament l'interrogatori al sergent a càrrec del fiscal Javier Zaragoza.

No obstant això, no ha durat molt, perquè en les seves respostes el guàrdia civil ha ofert alguna que altra valoració sobre el sentit de la documentació confiscada a Jové, la qual cosa provocava contínues interrupcions de les defenses: en teoria, els testimonis no poden valorar, només els perits. Després d'uns deu minuts, el fiscal Zaragoza ha optat finalment per renunciar al testimoniatge del sergent.

el més llegit

 1. 1

  Mor l'actor Quim Lecina, confundador del Teatre Lliure

 2. 2

  Josep Bargalló: "Totes les escoles acolliran els alumnes de famílies que ho necessitin"

 3. 3

  Sánchez espera reprendre al juliol la taula de diàleg amb la Generalitat de Catalunya

 4. 4

  La Casa Blanca nega que hi hagi un "racisme sistèmic" a la Policia americana

 5. 5

  L'Ajuntament de Barcelona és la institució "millor valorada" durant la pandèmia