Publicat 22/03/2021 10:53

El primer nanosatèl·lit de la Generalitat arriba a l'espai després d'enlairar-se des del Kazakhstan

L'Enxaneta s'enlaira dins una nau amb altres nanosatllits al Kazakhstan.
IEEC

El nanosatllit possibilitar connexions 5G i impulsar l'internet de les coses

BARCELONA, 22 març (EUROPA PRESS) -

El primer nanosatllit de la Generalitat, l'Enxaneta, ha arribat a l'espai aquest dilluns al matí després d'haver-se enlairat cap a les 7.00 hores des del cosmdrom de Baikonur (Kazakhstan).

El conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha seguit el llanament des del Cosmocaixa a Barcelona, acompanyat del director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas, i altres experts del sector.

Aquest nanosatllit possibilitar connexions 5G a través de l'internet de les coses (IoT, per les sigles en angls), ha explicat Puigneró en un discurs després del llanament: "És la culminació de dos anys de feina i esforos de molta gent de fora i dins el Govern, i el seu nom representa l'essncia i l'esperit de l'enorme tradició castellera".

El llanament forma part d'una estratgia global amb la qual la Generalitat preveu collocar en rbita fins a sis nanosatllits en tres anys, amb l'objectiu de crear una "constellació" de dispositius per potenciar aquesta connectivitat.

"Estem fent possible que el poble més petit de Catalunya pugui tenir l'empresa digital més gran del país", ha celebrat Puigneró, i ha afegit que d'aquesta manera tots els ciutadans podran accedir als serveis digitals, visquin on visquin.

Ha defensat que tenir accés a la xarxa és "un dret econmic i social del segle XXI" i és garantia d'ocupació i desenvolupament, i ha assegurat que el 2020 ha suposat un punt d'inflexió en el desenvolupament dels aspectes digitals, a causa de la pandmia del coronavirus.

L'Enxaneta ha arribat a l'espai dins el coet Soyuz 2, que transportava una trentena de satllits a banda del catal, i que ha estat construt per l'empresa de telecomunicacions Sateliot.

El llanament de l'Enxaneta, que passar cada dia dues vegades pel mateix punt de la Terra, estava previst dissabte, per es va haver d'ajornar fins aquest dilluns per "raons tcniques" relacionades amb el coet.

EXPERTS

L'investigador i professor de la UPC Miquel Sureda ha destacat que llanaments com aquest contribueixen que la ciutadania conegui l'estratgia de desenvolupament espacial a Catalunya, en la qual participen universitats, centres i empreses, i a aconseguir avanos de manera "més rpida" a través de la futura constellació de satllits.

La responsable de negoci espacial de GTB Mireia Colina ha celebrat que els nens hagin triat el nom Enxaneta per al nanosatllit, perqu considera que és una manera d'acostar-los a aquesta tecnologia i que spiguen que en el futur podran treballar en el sector "a casa", sense haver d'emigrar.

El director de l'IEEC, Ignasi Ribas, ha remarcat la importncia de donar oportunitats als alumnes que es formen en aquest mbit, perqu "la capacitat formativa de Catalunya" és més mplia que les oportunitats que els joves professionals poden trobar en el sector.

L'astrofísica del Massachusetts Institute of Technology (MIT) Mariona Badenas, que ha detallat el procés d'enlairament de la nau, ha explicat que viure un llanament sempre és una experincia "mística".

A final d'any la Generalitat llanar un altre nanosatllit per combatre el canvi climtic, ha explicat Puigneró en una entrevista a Catalunya Rdio després de l'acte.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés