Publicat 22/06/2021 15:38CET

El primer ministre francès promet acompanyar Andorra en la negociació de l'acord amb la UE

Jean Castex rep Xavier Espot a les portes de l'Hotel Matignon.
EMBAJADA DE ANDORRA EN FRANCIA

Espot agraeix a França el subministrament de vacunes contra la covid-19

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 22 juny (EUROPA PRESS) -

El primer ministre francès, Jean Castex, ha rebut aquest dimarts a l'Hotel Matignon el cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, amb qui ha expressat el compromís d'acompanyar Andorra en la negociació de l'acord d'associació amb la Unió Europea.

Segons exposa en un comunicat l'executiu andorrà, Castex "ha expressat el seu compromís d'acompanyar significativament en els àmbits de la negociació que requereixen arbitratge polític", com poden ser la política migratòria, els serveis financers, l'accés al Banc Central Europeu o el mercat de les telecomunicacions.

D'aquesta manera, la delegació francesa ha reiterat el suport al Principat i la seva "voluntat d'accelerar i facilitar" les negociacions durant la presidència francesa del Consell de la UE, el primer semestre del 2022.

En aquest sentit, les dues delegacions han acordat reforçar els contactes bilaterals vinculats a la negociació de l'acord d'associació mitjançant les respectives secretàries d'Estat.

En aquest punt, s'ha convidat la secretària general d'Afers Europeus francesa, Sandrine Gaudin, a visitar el Principat per explicar les prioritats de la presidència francesa als agents econòmics i socials d'Andorra.

SITUACIÓ DE LA PANDÈMIA

Espot i Castex han compartit la situació sanitària actual derivada de la pandèmia de la covid-19 i l'avanç dels respectius plans de vacunació, per la qual cosa Andorra ha agraït novament a França el subministrament de 18.000 dosis de vaccí i de les 12.000 que el Principat ha de rebre el pròxim trimestre segons el conveni que s'ha signat.

Els dos mandataris han coincidit en el fet que cal immunitzar al màxim la població per poder recuperar progressivament l'activitat i han celebrat que s'han flexibilitzat les mesures que faciliten la mobilitat entre els territoris.

En aquest punt, les dues delegacions han tractat el treball de col·laboració i el suport francesos per a l'homologació del certificat de vacunació andorrà i que sigui reconegut pels estats membres en el període transitori entre que entri en vigor el reglament europeu i el moment en què la Comissió Europea accepti els certificats verds digitals de països tercers.

En aquest punt, el comunicat andorrà anuncia que els pròxims dies se celebrarà una reunió en l'àmbit tècnic per ultimar la solució tecnològica per als certificats andorrans mentre no arriba l'homologació definitiva.

COMUNICACIONS

El desaïllament geogràfic d'Andorra també ha estat un dels temes tractats en la reunió que s'ha celebrat a l'Hotel Matignon, punt en el qual les dues delegacions "han constatat que cal impulsar projectes que facilitin les comunicacions transfrontereres".

En aquest sentit, França i Andorra han acordat treballar en accions conjuntes a través dels programes europeus POCTEFA, com també més participació d'Andorra per millorar les connexions.

En aquest punt, Castex ha informat Espot del projecte legislatiu relatiu a la diferenciació, la descentralització, la desconcentració i sobre diverses mesures de simplificació de l'acció pública local que es troba actualment a tràmit al Senat.

Així, el primer ministre francès ha convidat Andorra a associar-se a la regió d'Occitània, un cop aprovat el projecte legislatiu, quant als eixos RN-20 i RN-116.

Finalment, Espot ha convidat Castex a visitar el Principat amb motiu de l'arribada a Andorra de la 11 etapa del Tour de França, que està prevista per al pròxim 11 de juliol.

Han acompanyat Espot el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba; el secretari d'Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina; i l'ambaixadora d'Andorra a França, Eva Descarrega.

La delegació francesa la completaven la secretària general d'Afers Europeus, Sandrine Gaudin, la consellera diplomàtica, Pauline Carmona; el director de la UE del Ministeri d'Europa i Afers Exteriors, David Cvach; i l'ambaixador de França a Andorra, Jean-Claude Tribolet.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés