Publicat 11/08/2023 08:13

El preu de la llum pujarà aquest divendres gairebé un 8%, fins als 113,1 euros/MWh, en plena onada de calor

Archivo -  Vista d'una torre d'alta tensió
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 11 ago. (EUROPA PRESS) -

El preu mitjà de la llum pels clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest divendres, 11 d'agost, gairebé un 8% pel que fa al de dijous i se situarà així en 113,09 euros per megavat/hora (MWh), marcant la xifra més elevada del que va de mes i en plena onada de calor.

Per franges horàries, el preu màxim, de 130,82 euros/MWh, es registrarà entre les 08.00 hores i les 09.00 hores, mentre que el preu mínim es donarà entre les 16.00 i 17.00 hores, amb 89 euros/MWh, segons les dades provisionals de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE) recollides per Europa Press.

En aquests onze primers dies del mes, la mitjana del mercat elèctric se situa en els 80 euros/MWh, enfront dels 143,1 euros/MWh que va registrar en el mateix període d'agost de 2022.

A aquest preu mitjà del 'pool' se sumaria la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat estar al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, però que se situa novament en 0 euros/MWh, situació que es repeteix des del passat 27 de febrer.

La denominada 'excepció ibèrica' es va estendre fins al proper 31 de desembre, després de l'acord aconseguit per Espanya i Portugal amb la Comissió Europea. Així, es perllonga set mesos, fins a final d'aquest any, i no s'exclou que pugui perllongar-se més temps si aquest marc també es perllonga.

En concret, l'acord no solament representa una extensió de l'excepció ibèrica que ja s'aplicava, sinó que implica alguns ajustos per acomodar-ho, com la referència de preus, que fins ara s'incrementava en cinc euros al mes, i ara serà més suau.

En l'acord original, el citat preu de referència per al gas tenia un valor mitjà de 48,8 euros/MWh: era de 40 euros/MWh durant sis mesos, elevant-se 5 euros/MWh cada mes a partir de llavors. Ara, s'incrementarà en 1,1 euros/MWh des de l'abril passat, per concloure en 65 euros/MWh.

Actualment, el mecanisme porta sense tenir efecte sobre els processos de cassació marginal als mercats majoristes des de finals de febrer a causa del descens del preu del gas natural per sota dels llindars fixats per a la seva aplicació, però, en cas necessari, la pròrroga permetrà mantenir un preu raonable, no tan depenent de l'evolució del gas natural.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2023 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés