Publicat 18/08/2021 11:06CET

El preu de la llum puja aquest dimecres un 18% i aconsegueix els 105,4 euros/MWh

Archivo - Arxivo - Bombeta, bombetes, llum, electricitat, energia
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 18 ago. (EUROPA PRESS) -

El preu mitjà diari de l'electricitat al mercat majorista es dispararà aquest dimecres un 17,7%, pel que fa el nivell marcat ahir, tornant així a superar la cota dels 100 euros per megavat hora (MWh), després de la lleugera treva donada en aquests últims dies.

En concret, el 'pool' elèctric registrarà avui un preu mitjà de 105,4 euros/MWh, amb un mínim al llarg del dia de 83,99 euros/MWh -entre les 05.00 i 06.00 hores- i un màxim de 126,84 euros/MWh -entre les 22.00 i les 23.00 hores-, segons dades d'OMIE recollides per Europa Press.

D'aquesta forma, el preu de la llum tornarà a disparar-se a nivells, fins a aquest any, inusualment alts per a un mes d'agost i superarà els 100 euros/MWh, després d'haver marcat el dilluns i el dimarts registres per sota dels 90 euros/MWh.

VUIT RÈCORDS EN EL QUE VA DE MES

En el que va d'agost, el 'pool' ha registrat vuit rècords: els cinc que va marcar entre el dilluns i el divendres de la setmana passada, i els experimentats el dilluns, dimarts i dimecres de la setmana anterior. La cota històrica, fins ara, la va signar el divendres 13 d'agost, amb un preu mitjà diari de 117,29 euros/MWh.

L'espiral alcista de la passada setmana va portar a centrar el debat polític en com abaratir el preu de l'electricitat. De fet, el Govern va obrir la porta a crear una empresa pública energètica, tal com ve des de fa temps demanant el seu soci en l'Executiu, Unidas Podemos.

Aquest context de pujades al 'pool' elèctric està marcat per l'increment en els preus dels drets de CO2 i del gas, als quals s'ha unit l'increment de la demanda per l'onada de calor.

En concret, els drets d'emissió de CO2 s'han encarit fins a superar en el que va d'agost els 55 euros per tona, quan a l'inici de l'any cotitzaven entorn dels 33 euros. Mentre, el preu del gas natural repuntar ja per sobre dels 47,6 euros per MWh, segons dades de Mibgas.

El preu de l'energia té un pes proper en la factura de prop del 24%, mentre que al voltant del 50-55% correspon als peatges --el cost de les xarxes de transport i distribució-- i càrrecs --els costos associats al foment de les renovables, a les extrapeninsulars i les anualitats del dèficit de tarifa-- i la resta, a impostos.

Les oscil·lacions en el preu diari afecten als consumidors acollits a la tarifa regulada (PVPC), una mica més de 10 milions, mentre que estan exempts els que estan al mercat lliure --uns 17 milions--, ja que compten amb un preu pactat amb la seva companyia.

Segons van indicar a Europa Press experts del sector, el 88% del consum elèctric d'Espanya no està exposat a la volatilitat del preu del mercat 'espot', en tenir contractes amb preus fixos, veient-se així exposats a ella els clients acollits al PVPC.

BAIXADA DE L'IVA I SUSPENSIÓ TEMPORAL DEL 7% A LA GENERACIÓ

El passat 24 de juny el Govern va aprovar un Reial decret-Llei per urgència per reduir els impostos que s'apliquen al subministrament d'energia elèctrica i, amb això, la factura de la llum de les llars, els autònoms, les pimes i el conjunt de les empreses, que suposen la baixada de l'IVA de la llum del 21% al 10% fins a finals d'aquest any i la suspensió de l'impost del 7% a la generació elèctrica durant tres mesos.

En el cas concret de l'IVA, s'aplica una baixada al 10% fins a finals d'any per a tots els consumidors amb potència contractada fins el 10 quilowatts (kW), sempre que el preu mitjà mensual del mercat majorista de l'electricitat estigui per sobre dels 45 euros per MWh.

Pel que fa a la suspensió del 7% de l'impost sobre el valor de producció d'energia elèctrica, que ja el 2018 es va decidir la seva suspensió temporal durant sis mesos per contenir una altra onada alcista en el preu de la llum, estarà vigent durant el tercer trimestre d'aquest any.

AGOST, LA FACTURA "MÉS CARA DE LA HISTÒRIA"

De fet, la factura de la llum d'un usuari mitjà a l'agost serà "la més cara de la història", amb un encariment en el que va de mes del 43,7% pel que fa al mateix període de l'any passat, segons dades de Facua-Consumidors en Acció.

Segons estimacions de l'associació de consumidors sobre l'evolució de la tarifa semirregulada (PVPC), els primers 15 dies d'agost reflecteixen una factura mensual per a l'usuari de 91,62 euros, amb aquesta pujada de gairebé el 44% pel que fa als 63,77 euros d'agost de l'any passat, malgrat la baixada de l'IVA del 21% al 10% aprovada pel Govern per a les factures emeses des del 26 juny fins a final d'any.

Els cinc rebuts més elevats han estat els 88,66 euros del primer trimestre de 2012 (amb l'IVA al 18%), els 87,81 euros de gener de 2017, els 85,34 de juliol de 2021, els 83,55 euros de setembre de 2018 i els 82,13 euros de maig de 2021 --en tots els casos amb l'IVA al 21%--, segons dades de l'associació.

Amb les tarifes aplicades de l'1 al 15 d'agost, l'usuari mitjà pagarà 27,85 euros més que a l'agost de 2020, quan la factura es va situar en 63,77 euros. La baixada de l'IVA al 10% fins a desembre mentre el preu mitjà del megavat hora estigui per sobre dels 45 euros esmorteeix la pujada en 9,16 euros. Si se seguís aplicant el 21%, el rebut hauria arribat als 100,78 euros.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés