Actualitzat 30/03/2017 08:53 CET

El presumpte comptable de la trama i una administradora de Correa, els següents a declarar

MADRID, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

El tribunal que jutja la primera època d'activitats de la trama 'Gürtel' (1999-2005) interrogarà a partir d'aquest dilluns al presumpte comptable de l'empresari Francisco Correa, José Luis Izquierdo, i l'administradora d'una de les seves empreses, Isabel Jordán, per als qui la Fiscalia sol·liciten 45 i 39 anys de presó, respectivament.

En l'última sessió del judici ha comparegut el responsable d'una altra de les empreses Orange Market i el considerat 'capitost' de la xarxa a València, Álvaro Pérez 'El Bigotes'. Seguint l'escrit d'acusació del Ministeri Públic, el següents a declarar són el presumpte comptable i l'administradora d'Easy Concept.

Respecte a Esquerre, les fiscals Concepción Sabadell i Concepción Nicolás assenyalen en el seu escrit que era l'encarregat d'elaborar arxius i documents amb l'objectiu de controlar els pagaments efectuats a alguns dels responsables de les Administracions Públiques amb els quals Correa negociava comissions a canvi d'adjudicacions públiques favorables a les seves societats.

En aquests documents, Izquierdo apuntava el nom o les inicials del càrrec públic, l'import que se li lliurava, la data de lliurament i, en ocasions, el concepte. Tot això, per encàrrec i sota la supervisió de Correa i del seu número dos, Pablo Crespo, afegeix la Fiscalia.

A més, diuen les Fiscals, el presumpte comptable generava fons opacs a la Hisenda Pública a través de l'emissió de factures fictícies i la gestió de la 'caixa B' --anomenades "Caixa B", "Caixa B Actual" i "Caixa Pagaments B", segons l'escrit-- de les societats patrimonials del Grup Correa.

CORREA I CRESPO EXCULPEN A IZQUIERDO DE QUALSEVOL RESPONSABILITAT

Tot i això tant Correa com Crespo van exculpar a Izquierdo de qualsevol irregularitat assegurant que aquest no era comptable, sinó un auxiliar ja que aquest no té estudis secundaris ni de comptabilitat. "És un mer amanuense", ha destacat l'exsecretari d'Organització del PP a Galícia.

Per la seva banda, el 'capitost' de la trama ha assegurat que Izquierdo rebia ordres directes d'ell i que apuntava les instruccions que ell li donava.

Demanen per a ell 45 anys i 2 mesos de presó pels delictes d'associació il·lícita, suborn actiu continuat, falsedat continuada, contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals.

IMPLICACIÓ D'ISABEL JORDÁN

D'altra banda, compareixerà davant de la Secció Segona de la sala penal de l'Audiència Nacional, presidida per Àngel Hurtado, una altra dels membres del 'grup Correa', l'administradora d'Easy Concept, Isabel Jordán. Una de les parts de l'interrogatori se centrarà en la gestió de l'anomenat 'Grup Pozuelo' --tot i que finalment no va gestionar totes les societats que ho componien--.

També la vinculen en l'organització i l'execució dels contractes menors de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de la població madrilenya de Majadahonda. Segons diu el Ministeri Públic en la determinació del preu de l'adjudicació d'aquesta obra --més de 13.303,24 euros, superior al cost real-- va intervenir Jordán al costat de Crespo i Correa, contactant amb funcionaris de l'Ajuntament.

El Ministeri Públic afirma que en un altre municipi madrileny, Pozuelo de Alarcón, va gestionar l'adjudicació directa, eludint la tramitació oportuna, a l'empresa Down Town d'una campanya de publicitat i va fraccionar la factura del cost real d'aquest servei per evitar superar els 12.020,24 euros que marca la llei i poder considerar-los contractes menors.

També, entre d'altres atribucions, la Fiscalia considera que era coneixedora que s'estaven cometent irregularitats en la contractació i adjudicació a aquesta empresa de l'organització el 2004 del XXXI Congrés Nacional de Parcs i Jardins Públics (PARJAP).

JORDÁN ERA "LA RESPONSABLE, AMB COMANDAMENT EN PLAÇA"

Correa ha afirmat durant la seva declaració davant del tribunal que Jordán era la responsable, amb comandament en plaça" i que la va contractar per recomanació de portaveu del grup parlamentari popular, Rafael Hernando, o "un cap de premsa" de la formació. "Era una bona professional", ha dit i va revelar que en el muntatge dels estands de Fitur de València col·laborava com a directora d'altres de les seves empreses a Madrid, Easy Concept.

El Ministeri Públic demana per a ella 39 anys de presó i un mes pels delictes d'associació il·lícita, malversació continuada amb prevaricació, suborn continuat, frau continuat, falsedat continuada, malversació de cabals, tràfic d'influències, continuat de frau i exaccions legals a les Administracions Públiques, continuat de falsedat en document mercantil.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés