Publicat 30/07/2020 13:22CET

La pressió fiscal disminueix dues dècimes a Andorra i se situa en el 25%

Els edificis del Consell General i del Govern d'Andorra.
EUROPA PRESS

La recaptació dels impostos directes andorrans augmenta en 9 milions d'euros

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 30 jul. (EUROPA PRESS) -

La pressió fiscal del 2019 a Andorra es va situar en el 25% segons el principi de meritació, la qual cosa suposa una disminució de 0,2 punts percentuals en relació amb l'any anterior, ha informat aquest dijous el Departament d'Estadística del Govern d'Andorra en un comunicat.

"Els ingressos tributaris augmenten aquest 2019 en un 2,6% i l'activitat econòmica reflectida en el PIB s'incrementa en un 3,4% respecte a l'any anterior, cosa que provoca una lleugera disminució de la pressió fiscal", ha explicat Estadística d'Andorra.

L'aportació a la pressió fiscal de la imposició indirecta va ser de 10,7 punts; va disminuir lleugerament, quatre dècimes, en relació amb el 2018, i va disminuir per sota dels 11 punts des dels sis darrers anys.

Pel que fa a la imposició directa, va contribuir a la pressió fiscal en 4,5 punts, dues dècimes més que el 2018; els impostos sobre la renda van mantenir l'aportació en el 3,4% com l'any anterior, mentre que els altres impostos corrents van augmentar en dues dècimes la pressió fiscal.

Les cotitzacions socials van aportar 9,7 punts a la pressió fiscal, de la mateixa manera que en l'exercici anterior, ha concretat el Departament d'Estadística del Govern d'Andorra.

ELS IMPOSTOS REPORTATS

Durant els anys 2014-2019 "s'observa un increment en els impostos sobre la renda pel desplegament de totes les figures impositives directes des del 2011, que va acabar el 2015 amb la implantació de l'IRPF", ha recordat.

El 2017 es va registrar una baixada que es va tornar a ajustar el 2018 "amb imports semblants al 2016"; mentre que el 2019, els impostos directes van denotar un augment de recaptació de 9 milions d'euros.

La recaptació indirecta va experimentar una disminució en l'exercici 2019, en concret, els impostos sobre els productes, en què la taxa al consum va patir una disminució de 5 milions en la recaptació davant l'exercici anterior.

Pel que fa a les variacions interanuals dels diferents tipus impositius que inclou la pressió fiscal, "es constata un decrement, el darrer any, en la recaptació indirecta (-0,6%) en contraposició amb un increment en la recaptació directa (+7,6%) i en les cotitzacions socials (+3,9%)", ha destacat el departament.

ESTRUCTURA TRIBUTÀRIA DE LA PRESSIÓ FISCAL

La imposició indirecta, "malgrat una pèrdua relativa de pes, encara és el component més rellevant de la pressió fiscal, tot i que ha disminuït lleugerament des del 2014, fins al 42,9% el 2019", ha explicat Estadística.

Les cotitzacions socials van representar el 39% de la pressió fiscal, "amb un lleuger increment de 0,5 punts percentuals respecte al 2018".

La imposició directa, i en concret els impostos sobre la renda, van incrementar la seva rellevància el 2019 en 0,8 punts percentuals, fins al 18,1%, "degut principalment a l'increment de recaptació en l'impost de societats i l'IRPF".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés