Actualitzat 5/12/2019 16:12:50 +00:00 CET

La presó de Brieva aprova que Urdangarin tingui set dies de permís ordinari per Nadal

Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 5 des. (EUROPA PRESS) -

La Junta de Tractament de la presó de Brieva (Àvila) ha autoritzat aquest dijous que Iñaki Urdangarin surti del centre durant set dies per Nadal, el seu primer permís ordinari, segons han confirmat a Europa Press fonts penitenciàries. El jutge de Vigilància Penitenciària ha de ratificar aquesta resposta favorable del centre.

El marit de la infanta Cristina fa 17 mesos que és a la presó i la setmana passada va complir una quarta part de la condemna a cinc anys i deu mesos pel cas Nóos. Com qualsevol altre pres classificat en segon grau, Urdangarin pot demanar permisos ordinaris per sortir de la presó un màxim de 36 dies a l'any --18 dies per semestre--, tot i que no pot sumar més d'una setmana de manera consecutiva.

El procediment estableix que el jutge de Vigilància Penitenciària és qui té l'última paraula sobre la concessió d'aquest tipus de permisos si hi ha disconformitat sobre la decisió tant del pres com de la Fiscalia.

El jutge ja li va concedir al setembre un permís per fer un voluntariat en un centre religiós a Pozuelo (Madrid), d'acord amb l'article 117 del règim penitenciari sobre "mesures regimentals per executar programes especialitzats per a presos classificats en segon grau", com és el cas del cunyat del rei. El van autoritzar a sortir dues vegades per setmana i un màxim de vuit hores al dia. L'Audiència Provincial d'Àvila va defensar la decisió en rebutjar el recurs de la Fiscalia.

D'aquesta manera, va ser el 19 de setembre quan Urdangarin va sortir per primera vegada del mòdul de Brieva que va triar de manera voluntària després de ser condemnat per delictes de prevaricació continuada i malversació (tots dos en concurs), tràfic d'influències, frau a l'Administració i dos delictes fiscals. El marit de la infanta està des de llavors en un mòdul en el qual no hi ha més presos, perquè la d'Àvila és una presó de dones.