Publicat 28/09/2015 13:38

El president de Metroscopia: els catalans van votar pensant en "l'elecció de la seva vida"

El president de GAD3 assegura que les enquestes "han acabat sent una realitat", amb l'excepció de Ciutadans

MADRID, 28 set. (EUROPA PRESS) -

El president de l'empresa de sondejos Metroscopia, José Juan Toharia, ha assegurat que els catalans han votat en les eleccions autonòmiques d'aquest diumenge "com si es tractés d'una elecció general, sentint que realment era l'elecció de la seva vida".

En un esmorzar informatiu, Toharia ha indicat que part dels votants de Junts pel sí l'han votat per donar una "puntada de peu" al Govern central i després votar "no" a la independència i ha manifestat que els comicis són "espectaculars" pel que fa a participació perquè s'han "batut tots els rècords".

En aquest sentit, el sociòleg i president de GAD3, Narcís Michavila, ha parlat de "rècord històric de participació".

"S'han superat els 4.100.000 vots", ha indicat el president de GAD3, i alhora ha explicat que la participació va arribar al 77%, semblant "a les eleccions del 2001 al País Basc, amb un 78% de participació".

Alhora, ha afirmat que les enquestes sobre el vot a les eleccions autonòmiques catalanes "han acabat sent una realitat".

Michavila ha indicat que, per entendre el resultat de les eleccions, cal tenir present que un 30% dels catalans tenen avis d'origen català; un 20% de dins i de fora de Catalunya; i una mica més de la meitat dels catalans tenen avis nascuts fora de Catalunya: "Juntament amb Madrid, és la comunitat més espanyola, on més s'ha barrejat la sang".

A més, ha assenyalat que, en les enquestes, es veu que en "la meitat més catalana, menys del 60% estarien a favor de la independència", mentre que el 40% "dels catalans de vuit cognoms catalans, tot i això, se senten catalans, se senten espanyols des de la seva forma de ser espanyols".

En l'altre bloc, segons ha indicat, "un 80% volen continuar sent catalans, s'han sentit molt ben acollits a la terra de Catalunya".

Michavila creu que "tant uns com els altres" perceben que són ja molts anys de "molt debat amb temes que abans no eren un problema". "Hi ha un afartament de tant debat identitari", ha apuntat.

Respecte dels resultats de les eleccions, Michavila ha destacat que "mai" a les eleccions anteriors ERC i CiU haurien perdut la majoria absoluta; que Ciutadans s'ha vist com "el vot útil"; que Junts pel sí i CUP no tindrien majoria si hi hagués hagut circumscripció única on tot els vots valen els mateix; i que qui ha votat independència són persones amb pocs recursos.

Per la seva banda, Toharia ha declarat que, segons la seva opinió, els independentistes "han guanyat les autonòmiques, han perdut el plebiscit" perquè "el total de votants per a les opcions sobiranistes ha passat del 51,4% del 2012, una majoria justeta però majoria absoluta, al 47,8%".

"Per tant, és un resultat amarg", ha afirmat Toharia, i alhora preveu que a Catalunya s'estableixi un "govern molt complicat d'ajuntar" (Junts pel sí i la CUP), ja que, fins i tot, la candidatura de Junts pel Sí "ja està cosida amb fil molt fi".

EL SOBIRANISME, CAP A L'ESQUERRA

Aquest resultat, segons la seva opinió, permet veure que el nacionalisme ha iniciat "un lliscament sorprenent cap a l'esquerra"; l'electorat de centre està als llimbs; el no sobiranisme ha relegat el PP "a una posició secundària"; el PSC seria "la primera força de l'esquerra no nacionalista" que superaria Podem, que ha fet "un mal negoci amb la coalició que ha articulat".

Dit això, Toharia ha posat èmfasi que tot això és fruit que s'hagi "entès molt malament des de Madrid la situació catalana", per la qual cosa ha defensat que "és molt difícil no atribuir una responsabilitat important al Govern nacional pel que està passant a Catalunya".

Per al president de Metroscopia, després de les eleccions hi ha una Catalunya "fracturada" i "inflamada", una situació "difícil de corregir" si cap de les parts "no afluixa la corda".

D'aquesta manera, Toharia ha advocat per fer un "esforç per abaixar el to" i per aportar "grandesa" i "generositat".

Després de ser preguntats sobre quin partit hauria guanyat unes eleccions generals si s'haguessin celebrat divendres passat, 25 de setembre, Michavila creu que el PP seria el partit més votat, però que el PSOE tindria més possibilitats d'arribar a acords de govern.

Per la seva banda, Toharia opina que s'hauria produït un "empat" PP-PSOE, tot i que haurien quedat "una mica per davant" els socialistes".

Sobre si el president del Govern central, Mariano Rajoy, hauria d'avançar encara més els comicis generals, Toharia ha dit que és una qüestió que no té "resposta demoscòpica", mentre que Michavila considera que, en no haver-hi "un problema de governabilitat", és convenient esgotar la legislatura fins al final.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés