Publicat 13/4/2019 18:19:55 +02:00CET

El president del Iemen torna al país per a la primera sessió del Parlament en anys

Un niño delante de un edificio destruido en Yemen
UNICEF/CLARKE FOR UNOCHA - Archivo

SAN, 13 abr. (DPA/EP) -

El president del Iemen reconegut per la comunitat internacional, Abd Rabbuh Mansur al-Hadi, ha abandonat provisionalment el seu exili autoimposat per assistir a la primera reunió des de 2014 del Parlament afí al seu Govern.

Al-Hadi ha fet una crida als huthis, que controlen les principals zones poblades del país, perqu deixin la lluita i negocin la pau per posar així fi a quatre anys de guerra.

"No ha arribat el moment de deixar les armes i comenar la pau? Estenem les nostres mans amb pau als huthis", ha afirmat al-Hadi des de la ciutat de Seiyun, en l'est del país, una de les localitats controlades per l'exrcit i els seus aliats regionals.

Al-Hadi ha viatjat a Seiyun aquest divendres procedent de l'Arbia Saudita, on es troba habitualment. El Govern "aspira a aconseguir una pau integradora", ha reblat davant els diputats.

Uns 141 dels 301 membres del Parlament han participat en la sessió, que pretén consolidar la legitimitat del Govern d'al-Hadi, qüestionada pels rebels. Altres 35 diputats han mort i els altres es van quedar a San i han reconegut les autoritats huthis. L'actual Parlament va ser triat el 2009, per el seu mandat s'ha prorrogat en diverses ocasions a causa de la guerra al país.

Mentrestant, a San, els huthis han iniciat els trmits per cobrir 24 llocs vacants al mateix Parlament davant el qual ha comparegut al-Hadi, en declaracions a l'agncia de notícies estatal, SABA.

El Govern d'al-Hadi est recolzat per l'Arbia Saudita i els seus aliats, mentre que els huthis compten amb el suport de l'Iran en un conflicte que ha generat la pitjor crisi humanitria del món.

Les parts van aconseguir al desembre a Sucia un primer acord per a un alt el foc a l'estratgica ciutat de Hodeida, per des de llavors el dileg polític es troba paralitzat.