El president de Flandes diu que "Catalunya viu temps difícils" i crida al diàleg

Publicat 30/11/2019 17:30:31CET
Compareixença del president de Flandes, Jan Jambon, i el president de la Generalitat, Quim Torra.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Demana que la nova Comissió Europea escolti Catalunya

BARCELONA, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de Flandes, Jan Jambon, ha assegurat que "Catalunya viu temps difícils" i ha defensat una resolució del Parlament de Flandes que insta al diàleg polític entre el Govern de la Generalitat i el Govern central i la llibertat per als presos sobiranistes.

Ho ha dit en una compareixença conjunta en català, anglès i flamenc amb el president de la Generalitat, Quim Torra, amb qui s'ha reunit aquest dissabte al Palau de la Generalitat. Després de la trobada, tots dos dirigents han escoltat, des del Pati dels Tarongers, el carilló de la Generalitat que ha interpretat l'himne de Flandes.

Jambon també ha reclamat que la nova Comissió Europea escolti Catalunya i ha apel·lat a la col·laboració entre Flandes i Catalunya per "construir una Europa més democràtica".

"No vivim temps corrents a Catalunya", ha opinat Jambon, que ha desitjat que es porti a la pràctica la resolució del Parlament flamenc, i ha afegit que la paciència i la perseverança del poble català ha estat posada en dubte, en les seves paraules.

REUNIÓ AMB L'AMBAIXADORA ESPANYOLA

Sobre si ja hi havia fixada una data per a la reunió amb l'ambaixadora espanyola a Bèlgica, Beatriz Larrotcha, Jambon ha dit que encara no han fixat un dia per a la trobada i ha desitjat que es produeixi "en els propers dies o setmanes".

Ha afirmat que quan es reuneixin li explicarà el contingut de la resolució del Parlament flamenc sobre Catalunya, que "no és tant si Catalunya hauria de ser o no independent, sinó com es respon davant aquestes persones que lluiten per la independència, com són tractades a la presó i a l'exili", ha concretat.

El president flamenc ha destacat que és la primera vegada que visita Barcelona des que ocupa el càrrec i ha recordat que els seus predecessors i els presidents de la Generalitat han visitat Catalunya i Flandes per estrènyer vincles.

Jambon ha indicat que en la reunió han parlat de cooperació i acció conjunta entre Catalunya i Flandes i han debatut sobre els desafiaments i els principals objectius polítics de tots dos territoris: "Desafiaments que es poden abordar des d'una òptica europea i internacional", ha apuntat el dirigent flamenc.

Ha assegurat que aquest dissabte a la tarda també es reunirà amb el conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Alfred Bosch, i amb el de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, per "entendre la realitat catalana des d'una realitat més plural", i també visitarà la Catedral de Barcelona.