Publicat 21/04/2021 18:56CET

El president dominicà critica l'"acaparament" de vacunes, contrari a "tota noció de solidaritat"

Arxiu - El president de  la República Dominicana, Luis Abinader, en la reunió plenària de la XXVII Cimera Iberoamericana.
JAVIER BORREGO - Europa Press

MADRID, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de la República Dominicana, Luis Abinader, ha lamentat durant la seva intervenció en la XXVII Cimera Iberoamericana l'"acaparament" de vacunes contra la covid-19 dels països més desenvolupats i ha assenyalat que l'Amèrica Llatina no aposta per la "beneficència", sinó per un "aliança pel desenvolupament" de tothom.

Abinader, que assisteix presencialment al fòrum que ha organitzat Andorra, ha destacat que "la universalitat de la malaltia i la crisi han enfortit la interconnexió al món", però alhora ha evidenciat una desigualtat que es faria especialment palpable en l'obtenció de les vacunes.

"Hem observat en països més desenvolupats polítiques d'acaparament" que neguen "de manera lamentable i injusta" els fàrmacs a zones menys desenvolupades, "en contradicció amb tota noció de solidaritat humana", segons Abinader, que ha al·ludit a la pandèmia com un dels grans reptes actuals.

El mandatari dominicà ha defensat que el seu govern ha fet "ingents esforços" per pal·liar els efectes no només de la crisi sanitària, sinó també l'econòmica, amb la vista posada a lluitar contra la desigualtat i evitar el que ha anomenat un "gran estrès de la governabilitat democràtica".

Abinader, que ha apostat per un "multilateralisme renovat", ha lamentat que l'Amèrica Llatina no ha sabut remar unida aquests darrers anys fruit d'una "crisi del regionalisme", cosa que confia revertir en vista d'altres grans reptes com la transformació tecnològica, el desenvolupament de l'estat del benestar o l'"emergència" climàtica.

Sobre aquest últim punt, ha subratllat que "el món ha arribat a un punt d'inflexió que obliga a plantejar-nos un altre model de desenvolupament: just, verd i sostenible". "Triomfarem junts o fracassarem separats", ha advertit quan ha al·ludit a la lluita contra el canvi climàtic.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés