Actualitzat 10/09/2015 13:59

El president d'Aragó exigeix a Mas els béns de la Franja i vol que en sigui mediador el papa

Sol·licitarà una entrevista amb el Pontífex per demanar-li que intervingui en el litigi

SARAGOSSA, 10 set. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern d'Aragó, Javier Lambán, ha proposat aquest dijous a les Corts autonòmiques l'elaboració d'una declaració institucional conjunta per reclamar els béns historicoartístics de la Franja que hi ha a Catalunya.

Lambán ha comparegut aquest matí a petició pròpia en la primera sessió plenària ordinària del Parlament en aquesta legislatura, on ha plantejat una bateria de mesures per respondre al "greuge" del president de la Generalitat, Artur Mas, qui aquest dimarts va comunicar per carta al president aragonès que no té obligació legal de tornar els béns.

"Cap institució aragonesa pot tolerar-ho i es requereix una resposta que tingui, com a mínim, la dimensió del greuge", ha dit Lambán, qui ha donat a conèixer les seves propostes, entre les quals hi ha entrevistar-se amb el papa Francesc.

Alhora, Lambán promourà la concertació d'accions conjuntes amb el bisbat de Barbastro-Monzón per tornar a exigir la devolució al bisbat de Lleida apel·lant, fins i tot, a les "facultats penals" de l'Església.

El president ha recordat que aquests béns formen part del patrimoni aragonès, estan catalogats com a tals i Aragó té "no només el dret, sinó l'obligació d'implicar-se activament" per les vies política i judicial.

A més, es reunirà amb els expresidents Santiago Lanzuela, Marcelino Iglesias i Luisa Fernanda Rudi per "enfortir" les iniciatives amb la seva experiència i criteri. Una altra mesura és desplaçar-se a l'Aragó oriental per reunir-se amb els alcaldes "i implicar-los en l'estratègia comuna", en què també han de participar la Universitat de Saragossa, l'Església i l'Administració.

CONVIVÈNCIA

El president d'Aragó aspira a tenir una relació amb Catalunya "basada en l'amistat i la col·laboració en el marc d'un Estat on tots ens sentim integrats".

En aquest context, Lambán ha plantejat blindar constitucionalment les competències autonòmiques, solucionar el problema del finançament de les comunitats autònomes i articular la participació regional en la conformació de la política nacional.

Lambán vol "solucionar els problemes que enverinen la relació amb Catalunya", on "tot el que ocorri tindrà una ressonància immediata a Aragó", en al·lusió a les eleccions catalanes del 27 de setembre.

Ha dit que l'"insensat" procés independentista "produiria danys letals a Espanya, però també a Catalunya, i des d'Aragó hi ha la possibilitat de contribuir a evitar-ho".

En resposta a l'oposició, ha defensat l'elaboració d'una nova Llei de Llengües sense incórrer en excessos ni defectes, i ha afirmat que no és un "disbarat" anomenar 'català' "al que parlen milers d'aragonesos".

"DERIVA INDEPENDENTISTA"

El portaveu del PSOE, Javier Sada, ha subratllat que l'acció prioritària del Govern espanyol són els ciutadans i els seus problemes, i ha asseverat que "aquest problema no és amb Catalunya", sinó amb "la deriva independentista d'alguns, com Mas", després del qual ha destacat els llaços culturals, històrics i sentimentals amb la regió veïna.

El president del grup de Podem, Pablo Echenique, ha preguntat "qui es dedica als problemes de la gent" i ha avisat que no intervindrà en el debat sobre aquesta qüestió.

Ha titllat de "provocació" les declaracions del conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, sobre la suposada catalanitat de la Franja, i ha defensat la legalitat respecte als béns, després del qual ha criticat Lambán per "donar-li un tractament tan visceral" a aquest assumpte, ja que "sembla que vol fer la campanya a Iceta".

La diputada d'IU, Patricia Luquin, ha compromès el seu suport davant del "perillós veïnatge" i ha criticat la "insòlita" carta d'Artur Mas, qui ha criticat per donar un caràcter plebiscitari al 27S, mentre que Gregorio Briz (CHA) ha donat el "total i absolut" suport del seu partit en defensa dels béns "espoliats" i ha criticat la política econòmica "nefasta" de Mas.

"BONA COMUNICACIÓ"

El portaveu del grup popular, Roberto Bermúdez de Castro, ha opinat que la millor via per aconseguir la devolució dels béns és tenir una bona comunicació amb els bisbes, especialment per aconseguir la cessió del dret a reclamar-los per la via judicial.

"Defensem una societat espanyola de ciutadans lliures i iguals i ens preocupa molt que per buscar aquesta tercera via els ciutadans espanyols deixem de ser iguals", ha dit --en al·lusió al PSOE-- Bermúdez de Castro, qui ha demanat a Lambán que convenci el seu partit per consolidar el discurs en defensa d'una Espanya de ciutadans lliures i iguals, i ha demanat que tingui "cura" amb la Llei de Llengües.

El portaveu del PAR, Arturo Aliaga, el primer a proposar la confecció d'una declaració conjunta, ha exigit al president d'Aragó una resposta "contundent, ràpida" per aconseguir l'"aspiració justa i legítima" de la tornada dels béns, i ha assenyalat: "No som anticatalans ni anticatalanistes".

Ha recordat la trajectòria del PAR en defensa dels béns i ha deixat clar que no s'ha de "fer fallida" en la unitat política de tots els partits d'Aragó en aquest assumpte. Ha aprofitat per demanar "prudència" en matèria lingüística.

La portaveu de C's, Susana Gaspar, ha considerat que aquest debat "afavoreix les obsessions sobiranistes" de Mas i ha demanat a Lambán que sigui "contundent" tant per reclamar els béns com per respondre a "tots els menyspreus que es fan al territori aragonès", i ha precisat que són Mas i Gordó els qui "menyspreen els aragonesos".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés