La preocupació per la independència es va disparar després de la sentència

Actualitzat 28/11/2019 15:20:00 CET
Cientos de personas con banderas de la estelada (bandera independentista catalana) acuden a la manifestación convocada por la Asamblea Nacional Catalana (ANC)  Cataluña 2019, en Barcelona (España) a 11 de septiembre de 2019.
Óscar J.Barroso/AFP7 - Europa Press

MADRID, 28 nov. (EUROPA PRESS) -

La preocupació per la independència de Catalunya es va disparar després de la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés i les protestes amb la qual va ser rebuda en aquesta comunitat. Segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes de novembre, la inquietud pel procés independentista era el quart problema nacional abans de les eleccions generals del passat dia 10.

En concret, la independència de Catalunya se cita com un problema en el 19% dels qüestionaris de l'estudi que s'ha donat a conèixer aquest dijous, la tercera marca més alta des del referèndum de l'octubre del 2017. Llavors figurava en el 29% dels qüestionaris del CIS i un mes després va baixar al 24,6%.

És més, l'enquesta indica que quatre de cada deu espanyols (43,9%) reconeix que la situació de Catalunya influeix en el seu vot, un sentiment que és majoritari entre els electors del PP (56,4), de Ciutadans (66%) i de Vox (70,3%). Preguntats com influeix, la majoria (60%) opina que Catalunya contribueix a reforçar la seva intenció de votar el partit que tenia pensat, o bé per acabar de decidir l'opció sobre la qual tenia dubtes (17%).

DOBLE ONADA, PERÒ SENSE ESTIMACIÓ DE VOT

El sondeig del CIS es basa en un total de 4.805 entrevistes personals i domiciliàries fetes en 402 municipis de 51 províncies entre el 28 d'octubre i el 9 de novembre. És a dir, el treball de camp es va fer mentre es desenvolupaven les protestes a Catalunya i la campanya electoral de les generals.

L'equip que dirigeix José Félix Tezanos ha renunciat a incloure una estimació de vot en aquesta enquesta, perquè va coincidir amb el baròmetre electoral previ a les eleccions generals del 10N, i ha preferit apostar per fer una doble onada de gairebé 2.500 entrevistes, una a la fi d'octubre i una altra abans dels comicis.

LA MEITAT VOTA EN CONTRA D'ALGÚ

"És una oportunitat excepcional per analitzar el comportament electoral dels espanyols", al·lega. I una de les coses que es comprova és que la meitat dels espanyols vota en contra d'algú: un 37,3% per evitar que guanyi la dreta i un 16,7% perquè no ho faci l'esquerra.

En el baròmetre, l'atur continua com a primer problema nacional amb un 60,3% d'esments, en línia amb els últims mesos. La segona plaça és per a la classe política que, abans de les generals, es va anotar un 45,5%, augmentant 7,7 punts respecte al mes anterior i superant en dues desenes el rècord que havia aconseguit el passat mes de setembre.

La tercera preocupació continua sent els problemes econòmics, amb un 30,4% d'esments, pujant també respecte a l'octubre, i el quart la independència de Catalunya, els esments de la qual augmenten a nou punts percentuals en comparació del baròmetre anterior.

La taula es completa amb la sanitat (15,2%) en cinquena posició, seguida dels problemes relatius a la qualitat de l'ocupació, que pugen més de tres punts i figuren en el 13,3% de les entrevistes. Els problemes socials apareixen en el 12%, mentre que les pensions i la immigració estan gairebé empatats en l'11,3%.

La falta d'acord per a la investidura i la consegüent inestabilitat política que, a l'octubre era el sisè problema amb un 13% en els dies previs a la repetició electoral havia caigut a un mínim 1,8%.

L'ECONOMIA, LA COSA QUE MÉS PREOCUPA PERSONALMENT

Respecte als problemes que afecten més personalment els ciutadans, el primer són els d'índole econòmica en general (30,2%), seguits de l'atur (25,1%), la sanitat (18,5%), la qualitat de l'ocupació (17,1%), les pensions (16,6%) i els polítics (14,7%).

La situació política era desqualificada abans de les eleccions pel 78,6% dels entrevistats, un percentatge similar al del mes anterior. Per a la meitat era pitjor que un any abans i només el 3,1% la veia millor. Un 15% confiava que millorés en dotze mesos, davant d'un 28% que augurava el contrari.

SÁNCHEZ ENCAPÇALA PERÒ NINGÚ APROVA

La taula de líders d'àmbit nacional ningú aprova i continua encapçalada per Sánchez, amb una nota de 4 punts, per davant del president del PP, Pablo Casado, i del coordinador federal de IU, Alberto Garzón, tots dos amb 3,3.

L'expresident de Ciutadans, Albert Rivera, que fins a juny del 2018 era el polític millor valorat, només té una nota de 3,1 punts, és superat pel secretari general de Podem, Pablo Iglesias (3,2), i a més ja és la cinquena opció preferida per liderar Espanya, amb només un 6,1% d'adeptes, per sota fins i tot d'Iglesias (11,1%) i de Santiago Abascal (6,7%).

A més, Sánchez és vist com el líder polític més moderat i més preparat per governar, amb percentatges del 24%, mentre que Pablo Iglesias el supera com el més dialogant (17,5 davant del 17,4%). Segons els enquestats, el més agressiu és el líder de Vox, assenyalat així per un 42,4%, per sobre d'Iglesias (16,3%) i de Rivera (10,1%).