Publicat 14/05/2015 16:44

El preacord de salaris recomana pujades adaptades a les "circumstàncies" de sectors i empreses

Operario trabajando en una fábrica.
EUROPA PRESS

Les parts es comprometen a vetllar per la vigència dels convenis i donen valor al conveni sectorial, debilitat en la reforma laboral

MADRID, 14 maig (EUROPA PRESS) -

El preacord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva corresponent al període 2015-2017 signat aquest dijous pels sindicats CCOO i UGT i les patronals CEOE i Cepime especifica que, partint dels límits de pujada salarial de l'1% el 2015 i de l'1,5% el 2016, els increments es negociaran tenint en compte les "circumstàncies específiques" de cada sector o empresa.

Aquesta redacció té importància en la mesura que els empresaris han posat èmfasi que es tracta d'un text que estableix recomanacions i que no obliga a arribar a les pujades màximes plantejades.

Per la seva banda, els sindicats han reaccionant posant l'accent en l'"obligatorietat" que implica per a les organitzacions signants, no així per als negociadors, d'esforçar-se a fer complir aquests criteris, amb el temor de fons que, a peu de conveni, els empresaris tractin d'allunyar-se de les pujades màximes previstes.

Així, el text definitiu, a falta de la seva aprovació en els òrgans de govern de les parts, assenyala que "els percentatges d'increment salarial podran modular-se en cada sector o empresa dins dels límits derivats de l'increment de la productivitat, mesura conforme als paràmetres que estableixin els negociadors, i de l'ocupació". La idea, afegeix, és que els sectors i les empreses puguin mantenir, com a mínim, la seva posició competitiva actual.

En tot cas, el preacord afegeix que en els convenis d'empresa, podran tenir-se en compte altres elements per determinar increments retributius addicionals, sempre que s'estableixin d'acord amb "indicadors quantificats, mesurables i coneguts per les dues parts negociadores". "Aquests augments retributius es destinaran preferentment a retribucions de caràcter variable", afegeix.

POLÈMICA CLÀUSULA DE GARANTIA SALARIAL

Una altra de les bretxes escenificades entre patronal i sindicats en les últimes hores era la suposada clàusula de garantia salarial, perquè els salaris no perdessin capacitat de compra davant de la pujada de l'IPC.

El text no es refereix en cap moment al terme 'clàusula' del qual parlen dels sindicats, un terme que els empresaris s'han negat a usar i que prefereixen substituir pel de "recomanació".

Així, la redacció determina que "els convenis negociats hauran de tenir en compte que el sumatori dels salaris del 2015 i 2016 serà més a la suma de les inflacions dels dos anys, en funció proporcional dels salaris inicialment pactats".

Per al 2017, el text no inclou novetats, i els salaris s'actualitzaran tenint en compte l'evolució del PIB el 2016 i el quadre macroeconòmic de l'Estat per a l'any 2017.

SÍ QUE ES PARLA DE ULTRAACTIVITAT

D'altra banda, si els empresaris asseguraven en les últimes hores que la ultraactivitat dels convenis no estava a l'agenda de l'acord, el text inclou un capítol V titulat "Ultraactivitat i procés negociador".

Aquest apartat proposa, per preservar la vigència dels convenis i evitar bloquejos en la negociació, "actuar sobre la regulació de la ultraactivitat" i optar també pels acords parcials durant el procés de renovació dels convenis.

Concretament, s'apel·la a la bona fe dels negociadors per esgotar els cursos del diàleg i es recomana acudir en cas de bloqueig a la mediació obligatòria o a l'arbitratge voluntari.

APOSTA PEL CONTRACTE INDEFINIT I L'OCUPACIÓ JUVENIL

Com a novetat, el preacord inclou també apartats específics per impulsar l'ocupació de qualitat i amb drets, reforçant la causalitat dels llocs de treball temporals, i prioritzant la contractació indefinida. Així, es fa una crida a estudiar en cada conveni la possibilitat d'establir quotes de contractacions temporals.

En aquest sentit, les parts també anteposen l'ús del contracte a temps parcial indefinit al temporal o a la realització d'hores extraordinàries en determinats supòsits, però aposten perquè els percentatges d'hores complementàries no excedeixin el 60% de les ordinàries contractades o el 30% en el cas de les hores complementàries d'acceptació voluntària.

De la mateixa manera, el text recull un epígraf dedicat a la necessitat d'impulsar la contractació de joves, promovent els contractes formatius i la formació dual i fomentant la incorporació definitiva d'aquests treballadors a l'empresa. A més, les parts es comprometen a la promoure feina de joves preferentment mitjançant la contractació laboral davant de la utilització de pràctiques no laborals a empreses.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés