Publicat 20/06/2021 12:41CET

El PP i Vox porten dimarts al Ple del Congrés reformes per prohibir per llei els indults per sedició

Archivo - Arxivo - El líder d'ERC, Oriol Junqueras, saluda abans de tornar a la presó de Lledoners, on serà empresonat en règim ordinari des d'avui després que el jutge hagi revocat el seu semilibertad, en Sant Joan de Torruella, Barcelona, Catalunya (Esp
Kike Rincón - Europa Press - Archivo

MADRID, 20 juny (EUROPA PRESS) -

El PP i Vox portaran aquest dimarts al Ple del Congrés proposicions de llei de reforma de la Llei d'indults del 1870 per prohibir la concessió d'aquesta mesura de gràcia a persones condemnades per delictes de sedició i rebel·lió, cosa que impediria perdonar els dirigents independentistes que van fer el referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

El PP va registrar la seva reforma al setembre del 2020, quan el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va anunciar que començaria la tramitació de les sol·licituds d'indult dels presos del procés independentista, però ara ha decidit portar el debat al proper Ple, just quan el Govern central ja es prepara per resoldre aquests expedients.

El Govern espanyol preveu concedir els citats indults en una propera reunió del Consell de Ministres, el 22 o el 29 de juny, i el president Pedro Sánchez preveu anunciar aquesta decisió davant el Ple del Congrés, previsiblement la setmana del 7 de juliol.

Dimarts passat ja hi va haver una primera votació a la Cambra baixa sobre els indults als presos del procés independentista, en què 190 diputats del PSOE, Unides Podem i els socis del Govern central van tombar la pretensió del PP, Vox i Ciutadans de rebutjar la mesura de gràcia.

Però el PP cercarà ara suports al Congrés per a la presa en consideració d'una reforma puntual de la Llei d'indults que pretén que no es pugui indultar als condemnats pels delictes de sedició i rebel·lió.

ELS EXPERTS VAN DESACONSELLAR ESTABLIR DELICTES ININDULTABLES

Al 2016 el PSOE va proposar canviar la Llei d'indults, que data del 1870, per prohibir que la mesura de gràcia s'apliqui a condemnats per corrupció i violència masclista, però quan Pedro Sánchez va arribar al Govern central amb la moció de censura al 2018, aquesta iniciativa es va congelar. I és que el PP, que llavors era el primer partit de la Cambra, volia aprofitar per afegir en aquesta reforma que tampoc no es pogués indultar als condemnats per sedició.

Es va arribar a organitzar una ronda d'experts al Congrés i tots els consultats van coincidir en la inconveniència d'establir una llista de delictes pels quals es negui l'indult, perquè això restringiria la potestat constitucional del Govern esapnyol per concedir aquest 'perdó'.

En la mateixa sessió del proper dimarts, Vox també defensarà una reforma semblant de la Llei de l'indults, però també el Codi Penal, amb intenció de castigar amb entre tres i cinc anys de presó la convocatòria de referèndums no autoritzats.

El partit que lidera Abascal inclou aquestes dues modificacions legals en una proposició de llei de protecció integral dels denunciants de corrupció que van registrar l'any passat, però han volgut avançar aquest debat per la polèmica pels indults als condemnats pel procés independentista.

Així, proposen prohibir per llei indultar condemnats per delictes de "terrorisme, finançament il·legal de partits polítics, o contra l'Administració Pública, l'Administració de Justícia, la Hisenda Pública, la Seguretat Social", o els de "traïció, rebel·lió, sedició" i els comesos "contra la Constitució o les institucions de l'Estat".

PRESÓ PER REFERÈNDUMS NO AUTORITZATS

A més, advoquen per penar amb fins a cinc anys de presó les autoritats o funcionaris públics que, sense tenir competències per fer-ho, convoquin consultes populars o referèndums no previstos en la Constitució.

En concret, plantegen la inclusió de nous articles en el Codi Penal per castigar les autoritats o funcionaris públics que, "tot i no tenir competències o atribucions per fer-ho, convoquin o autoritzin la convocatòria d'eleccions generals, autonòmiques o locals o consultes populars per via de referèndum en qualsevol de les modalitats que es preveuen en la Constitució". I demanen per a aquests penes de presó d'entre tres i cinc anys i inhabilitació absoluta d'un temps superior al de la durada de la pena de privació de llibertat imposada.

També reclamen condemnes per a les autoritats o funcionaris que facilitin la celebració d'aquestes consultes il·legals que van d'un a tres anys de presó i inhabilitació absoluta per un temps superior a la pena de presó i penes d'entre sis mesos i un any o multa de 12 a 24 mesos per als qui hi participin com a interventors o col·laborin en l'organització.

Així mateix, advoquen per castigar amb entre tres i cinc anys de presó les autoritats o funcionaris que dotin de fons públics, subvencions o ajudes a associacions il·legals o partits polítics dissolts o suspesos per conductes relacionades amb delictes de terrorisme o els seus 'hereus'.

DISPERSIÓ PER ALS PRESOS PER SEDICIÓ

En un altre dels punts de la seva iniciativa, Vox defensa canviar la Llei general penitenciària perquè els condemnats per delictes de terrorisme, traïció, rebel·lió, sedició, contra la Constitució i l'ordre públic hagin de complir les seves condemnes a comunitats on no tinguin representació parlamentària autonòmica partits polítics que persegueixin o donin suport a actuacions contràries a l'ordre constitucional, l'unitat d'Espanya i les Institucions de l'Estat.

D'altra banda, Vox recull també una modificació de la Llei d'enjudiciament criminal per eliminar els terminis en la instrucció de causes judicials. Així, planteja que el jutge procedeixi a concloure la instrucció "quan consideri que ha complert la seva finalitat".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés