El PP, Vox i Cs demanen adaptar el Congrés al canvi de dia del Consell de Ministres

Publicat 15/1/2020 17:46:47CET
El president Pedro Sánchez aplaudeix Meritxell Batet després de ser elegida presidenta del Congrés
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

MADRID, 15 gen. (EUROPA PRESS) -

El PP, Vox i Ciutadans han demanat aquest dimecres que el Congrés reorganitzi el seu funcionament després de la decisió del Govern central de reunir el Consell de Ministres els dimarts, un canvi que, a parer seu, perjudica els grups parlamentaris, especialment els de l'oposició. Tots tres han demanat més marge per poder interrogar el Govern espanyol sobre les mesures que adopti cada setmana i, en concret, el PP i Vox aposten per canviar la data dels plens de control.

Tant el PSOE com Unides Podem han destacat que la decisió de l'executiu de reunir-se els dimarts no té per què afectar la tasca parlamentària, si bé el secretari general del grup socialista, Rafael Simancas, ha ofert certa flexibilitat per ampliar els terminis per registrar preguntes orals al president i als ministres.

La qüestió ha sortit en les reunions que han celebrat aquest dimecres la Mesa del Congrés i la Junta de Portaveus i la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, s'ha compromès a estudiar les propostes que facin els grups en les properes cites d'aquests òrgans.

UN ATAC AL CONTROL PARLAMENTARI

La més crítica amb el trasllat de les reunions del gabinet ministerial dels divendres als dimarts ha estat la portaveu del Grup Popular, Cayetana Álvarez de Toledo, qui ho ha definit com "un atac" al funcionament ordinari del Parlament amb la qual el bipartit entre el PSOE i Podem pretén "degradar" el legislatiu.

El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha assenyalat que aquest canvi "dilueix" el control parlamentari, mentre que el portaveu adjunt de Ciutadans, Edmundo Bal, ho interpreta com "una falta de respecte" a l'oposició perquè és precisament els dimarts quan es discuteixen en el ple les iniciatives dels grups parlamentaris.

Contador