Actualitzat 17/08/2014 11:39

El PP vincula el fenomen Podem amb "salvapàtries" sorgits amb la crisi

Rafael Hernando, portavoz adjunto del Grupo Popular en el Congreso
EUROPA PRESS

Hernando creu que s'ha acostumat a la societat a pensar que "tot és gratis i que no hi ha obligacions", provocant una "crisi social"

MADRID, 17 ago. (EUROPA PRESS) -

El portaveu adjunt del PP al Congrés, Rafael Hernando, emmarca la irrupció de Podem en el fenomen de moviments polítics radicals a la Unió Europea, uns d'extrema dreta i altres de l'esquerra, que es presenten com a "salvapàtries" davant de la crisi, però està convençut que el seu suport anirà disminuint i que acabarà a Izquierda Unida.

En una entrevista amb Europa Press, el dirigent del PP ha assenyalat que aquest tipus de partits "radicals", entre els quals inclou el Front Nacional francès i l'UKIP britànic juntament amb Beppe Grillo a Itàlia i Syriza a Grècia, es deu a un moment de "frustració social i econòmica", però creu que "aquest brou de cultiu anirà desapareixent".

Segons la seva opinió, Podem i aquestes forces polítiques critiquen les altres però "quan rasques no hi ha res sota, excepte tornar a coses del passat".

Com a mostra d'aquests programes electorals "meravellosos" cita la pretensió de rebaixar a 60 anys l'edat de jubilació, el que segons la seva opinió "incrementaria la despesa pública" i "afectaria no només els treballadors que es jubilen, sinó els qui haurien de cotitzar major quantia per mantenir la Seguretat Social". "Són mesures que "generen més desocupació", ha sentenciat.

Alhora, i sobre la proposta de la formació política Podem de no pagar el deute sobirà, el dirigent ha explicat que si no es paguen els deutes, ningú "donarà diners per negociar-los". "Cal explicar que aquest país té dèficit i deutes, i que ha de seguir demanant diners prestat per mantenir encara aquests serveis", afegeix.

En tot cas, Hernando està convençut que Podem i aquestes formacions "aniran disminuint". En el cas del partit de Pablo Iglesias, ha augurat que acabarà "incorporant-se o unint-se segurament amb IU", tot i que ha recalcat que són els ciutadans els que han de determinar-ho.

"NO PODEM, FEM"

El dirigent popular aconsella "desconfiar dels salvapàtries" i ha defensat l'actuació del seu partit i les seves mesures per superar la crisi econòmica. "Nosaltres no som els de Podem, nosaltres som els de fem. El PP és el partit de fem, i això és el que estem fent: les reformes econòmiques que estan traient Espanya de la situació que es trobava", ha destacat.

Segons la seva opinió, s'ha acostumat a la societat a pensar que "tot era gratis", que només hi havia drets i que no existien ni obligacions ni responsabilitats. "I això és un mal camí --sosté--, és el que ens ha conduït no només a tenir una de les majors crisis econòmiques sinó també una crisi social i moral al país".

Segons Hernando, "tornar a les polítiques del passat, a això que només hi ha drets i no hi ha obligacions, seria un error" i "un despropòsit". Tot i que admet que el Govern ha hagut de prendre "mesures difícils", creu que al final tot això ha servit per "deixar enrere" els "núvols grossos negres" sobre l'economia.

"Potser triga una miqueta més a calar en l'opinió pública, però jo sí crec que la situació actual és ben diferent a la de 2011 --explica--. Hem de seguir amb el procés de reforma, però avui majoritàriament la gent està convençuda que el futur no és tan negre, sinó que és esperançador. El malalt que estava a l'UVI ja ha estat baixat a planta i, tot i que encara no corre pels carrers, evidentment té més possibilitats d'aconseguir-ho a curt termini".

REFORMA ELECTORAL I BILDU

D'altra banda, el diputat per Almeria ha insistit en la proposta del PP de reformar la llei electoral per garantir l'elecció directa de l'alcalde més votat, subratllant que aquesta fórmula és molt millor que "pactes als despatxos 'anti no sé qui' que són desconeguts pels ciutadans" i amb els quals generalment es busca controlar l'urbanisme. "Això de fer-ho sempre post-electoralment i que sempre sigui una minoria la clau que determina la governabilitat és un error", recalca.

A Hernando no li preocupa que aquest canvi també pugui 'blindar' alcaldes de Bildu o d'ERC i recorda que Sant Sebastià ja té un alcalde de Bildu perquè els altres partits van decidir no pactar.

"Em sembla més sensat que si el senyor de Bildu es presenta i guanya, que els ciutadans sàpiguen que estan votant un alcalde de Bildu perquè governi Sant Sebastià, no que estiguin votant diferents formacions pensant que després ja s'apanyaran a veure qui governa --ha comentat--. No, vostè vota o no vota una formació política per a això, i les conseqüències són aquestes. I al final els ciutadans en ocasions es poden equivocar, però també rectifiquen".

Per intentar que aquesta reforma obtingui suport d'altres formacions, el dirigent del PP no tanca les condicions per aplicar-la (percentatge mínim del primer, diferència, amb el segon, etc), ni es nega a discutir la segona volta que PSOE i UPyD plantejaven en els seus programes electorals. "Els detalls estan oberts a la resta de formacions polítiques i desitjaríem que s'unissin i que obrissin el debat --subratlla--. Això del no pel no, perquè en un moment determinat em pot anar bé o no, conjunturalment, em sembla un error, no em sembla raonable".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés