Publicat 1/1/2019 14:11:30 +01:00CET

El PP registra una bateria de preguntes sobre les despeses de Torra a Eslovènia i Bèlgica

El líder del PP catal, Alejandro Fernández, en una imatge d'arxiu.
David Zorrakino - Europa Press

La Generalitat no va sufragar el viatge d'Aragons per veure's amb Puigdemont perqu va ser "privat"

   BARCELONA, 1 gen. (EUROPA PRESS) -

   El PP ha registrat una bateria de preguntes al Parlament dirigides el Govern en qu sollicita saber el cost i els objectius del viatge que el president de la Generalitat, Quim Torra, va fer entre el 5 i el 8 de desembre i que el van portar a Eslovnia i a Brusselles (Blgica).

   Recollides per Europa Press, els populars demanen que se'ls faciliti per escrit l'objectiu del viatge a Eslovnia, l'agenda, els assumptes tractats per Torra en les reunions que va mantenir, les persones que el van acompanyar, i les despeses totals desglossades en allotjament, manutenció i desplaaments.

   Sobre el viatge a Brusselles, el partit que lidera Alejandro Fernández --que signa les preguntes-- retreu al Govern que l'agenda pública de Torra del 8 de desembre no recollia cap acte, quan el president catal va assistir i va participar a la presentació de l'"anomenat Consell per la República".

   Davant aquesta situació, els populars volen saber si la Generalitat va sufragar el viatge del president a Blgica malgrat que no constava a l'agenda pública de Torra, i també reclamen que, en cas afirmatiu, el Govern presenti tots els detalls de les despeses.

   El viatge de Torra a Blgica es va saldar amb la polmica per la via eslovena a la independncia: el president de la Generalitat va citar aquest país com a exemple per a Catalunya per convertir-se en un Estat, i l'oposició li va retreure que va ser un procés de secessió que va suposar víctimes mortals.

SENSE COST PER ARAGONS

   Els populars catalans també es van interessar setmanes enrere pel cost i el motiu del viatge a Blgica els dies 13 i 14 de novembre del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragons, i que va servir per reunir-se amb l'expresident catal Carles Puigdemont.

   En una resposta del Govern per escrit recollida per Europa Press, la Generalitat assegura que va ser un "viatge privat", per la qual cosa garanteix que no va suposar cap cost per a l'erari públic i rebutja donar explicacions sobre el contingut del mateix.

21.000 EUROS A SUSSA

   La Generalitat sí que detalla que el viatge de Torra a Sussa el 17 i 18 d'octubre de 2018 va costar a les arques públiques 21.453,95 euros: incloent Torra, vuit persones del seu equip i tres escortes que van vetllar per la seva seguretat.

   Aquell viatge va incloure, entre altres qüestions, una reunió amb la secretria general d'ERC, Marta Rovira, i una altra amb l'exdiputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel, que es van traslladar a aquest país a l'inici de l'any per no comparixer davant el Tribunal Suprem (TS).

   El president catal també va fer una conferncia a la Universitat de Ginebra en qu va demanar una "mediació internacional" per abordar el conflicte a Catalunya, a més de celebrar una reunió amb el president del Cantó de Zuric, Thomas Heiniger.

DELEGACIÓ DE LA GENERALITAT

   D'altra banda, Cs també ha presentat diverses preguntes en qu demana a la Generalitat que aclareixi els objectius que tindr la Delegació del Govern als Estats Units, ja que el govern catal va afirmar que serviria per tenir "relacions bilaterals amb les autoritats del Canad i els Estats Units".

   El partit d'Inés Arrimadas exigeix conixer quin tipus de relacions bilaterals, quines són específicament les autoritats amb les quals vol reunir-se i, en general, a quin tipus de relacions internacionals aspira la Generalitat.