Publicat 27/4/2020 22:31:12 +02:00CET

El PP qüestiona el lloc d'Espanya al rànquing de l'OCDE sobre tests perquè "són dades del gabinet de Sánchez"

El líder del PP,  Pablo Casado, visita una explotació ramadera a Madrid enmig de la crisi del coronavirus. A Madrid, a 27 d'abril de 2020.
DAVID MUDARRA (PP)

   Echániz diu que Espanya no està en vuitè lloc i que l'OCDE usa també la font de Moncloa: "A qui pretenen enganyar?"

   MADRID, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

   El PP ha qüestionat aquest dilluns l'informe elaborat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) que situa Espanya entre els deu països que més proves diagnòstiques sobre coronavirus realitzen perquè "no són dades comparables amb els de altres països" sinó que han estat "generades pel gabinet de Presidència" de Pedro Sánchez i no inclouen "ni tan sols els més de 600.000 test retornats per defectuosos", segons han assenyalat a Europa Press fonts del partit.

   En aquest sentit, el líder dels 'populars', Pablo Casado, ha acusat el Govern de falsejar dades "per millorar en el rànquing de l'OCDE, com va fer a la UE amb el dèficit". "No més mentides", ha defensat en un missatge publicat en el seu compte personal de Twitter, en el qual també ha assenyalat que l'Executiu s'ocupa més de "enquestes electorals que epidemiològiques". "Els espanyols tenim dret a saber si estem sans i el Govern té el deure fer test a tots", ha escrit.

   En concret, en aquest informe de l'OCDE Espanya se situa en el lloc vuitè del rànquing, que lidera Islàndia (134,9), seguit de Luxemburg (64,6), Estònia (36,9), Lituània (36,6) Israel (30), Itàlia (29,7) i Suïssa (28,8). Per darrere dels espanyols es troben Noruega (28,5), Àustria (25,9), Dinamarca (25,3), Letònia (25,2) o Alemanya (15,1).

   El citat informe destaca la importància de realitzar aquestes proves per a la definició de les estratègies de confinament i la reducció dels riscos de nous brots. En el seu compte personal de Twitter, el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, ha destacat el "bo" que és veure que Espanya està en el 'top 10', ja que realitza 28,6 test per 1.000 habitants, mentre que la mitjana europea se situa en el 22,9.

    Fonts del PP consideren que el rànquing conté dades "més que qüestionables", als quals "no se'ls pot donar credibilitat". "Es feliciten per les seves pròpies dades, que ha proporcionat el gabinet de Presidència de Sánchez", sostenen en les files del partit de Pablo Casado.

   DEIXAR D'USAR A l'OCDE COM A "EINA DE PROPAGADA"

   Segons el PP, a diferència dels "oficials" i "actualitzats" que han proporcionat altres països, els de Espanya estan basats a les declaracions que va fer "fa temps el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa" i "ni tan sols inclouen els més de 600.000 test defectuosos que han hagut de retornar", afegeixen les mateixes fonts del partit.

   A més, el PP ha demanat al Govern que deixi de "utilitzar a l'OCDE com a eina de propaganda" per corroborar les afirmacions que va fer el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, fa uns dies assegurant que Espanya és "dels països del món que més test realitza a la seva població".

   "Cal aprendre dels errors. No es tracta de sortir en un rànquing en el qual no estàs sinó intentar aparèixer en aquest rànquing a partir d'ara", asseguren les mateixes fonts, que creuen que no té sentit voler "vendre" un "excel·lent" quan Espanya té "un suspens".

ECHÁNIZ: ""ESPANYA NO ESTÀ EN EL VUITÈ LLOC"

    Diversos dirigents del PP han posat en dubte públicament aquest informe de l'OCDE. Així, el portaveu adjunt del Grup Popular al Congrés, José Ignacio Echániz, ha indicat que "el ministre de Sanitat menteix. Espanya no està en el vuitè lloc dels països amb més test realitzats".

   "L'OCDE utilitza dues fonts: OurWorldInData + Moncloa. A qui pretenen enganyar?", s'ha preguntat Echániz en un missatge en el seu compte oficial de Twitter, que ha recollit Europa Press.

   També s'ha mostrat crític l'economista i secretari d'Economia del PP, Daniel Lacalle. "L'OCDE actualitza les dades de tests per país. Espanya apareix en el Top 10 amb dades ofertes pel Gabinet de Presidència del Govern", ha indicat a la mateixa xarxa social.

   EL PP PORTA Al CONGRÉS LA SEVA PETICIÓ DE TEST MASSIUS

   Precisament, el Grup Popular ha presentat una proposició no de llei al Congrés en la qual insta el Govern a fer "test massius" per garantir el desconfinament segur, una petició que ha tornat a realitzar públicament Pablo Casat aquest dilluns després de visitar una explotació ramadera a Madrid.

   "Els espanyols tenen dret a saber si estan contagiats i el Govern el deure fer els test a tota la població", ha assegurat el líder del PP, que creu que solament amb aquests test massius es podrà fer la desescalada i engegar l'economia productiva sense sotmetre a cap risc als espanyols quan se surti al carrer.