Publicat 17/10/2017 22:52

1-O.- PP i PSOE consideren la possibilitat que una convocatòria electoral de Puigdemont suspengui l'aplicació del 155

MADRID, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

La possibilitat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, respongui el dijous al requeriment de Mariano Rajoy anunciant una eventual convocatòria d'eleccions no es descarta entre els principals partits de l'oposició. Una opció que, segons asseguren fonts de tots dos partits, podria fer replantejar-se l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya.

Fonts de tots dos partits consultades per Europa Press expliquen que, encara que no confien que el cap de l'Executiu català reculi i convoqui unes eleccions autonòmiques, aquesta és una opció que s'ha de contemplar dins de tots els possibles escenaris que s'estan analitzant.

De fet, asseguren que entre les probabilitats que s'estudien hi ha que pugui anunciar comicis per a un termini determinat encara que no les convoqui de manera immediata. Fonts socialistes i populars creuen que si aquest anunci de convocatòria electoral es produeix, cabria la possibilitat de no aplicar l'article 155 de la Constitució, que preveu la intervenció de la comunitat autònoma per part de l'Estat.

No obstant això, fonts socialistes consultades per Europa Press temen que Carles Puigdemont es mantingui en les seves posicions i no rectifiqui tal com li ha demanat l'Executiu, en aquest cas, no veuen més remei que l'aplicació d'aquesta via constitucional per restaurar la legalitat a Catalunya.

De fet, les converses entre el PSOE i el Govern central van en la direcció de veure com i fins a on s'engega aquesta mesura ja que fins ara és un article inèdit de la Carta Magna, que mai s'ha aplicat i que, segons asseguren, el seu full de ruta està per escriure.

El propi portaveu socialista, Óscar Puente, assegurava el dilluns que l'abast concret de l'aplicació de l'article 155 serà pactada entre el Govern i el PSOE tant en les mesures com en els terminis. Fonts socialistes han explicat que el seu plantejament és que la intervenció duri el menor temps possible i que serveixi per convocar les eleccions autonòmiques.

La previsió és que, una vegada que Moncloa rebi la resposta del president de la Generalitat, que té de termini fins al dijous a les 10.00 hores, s'analitzi i si no rectifica, se celebri un Consell de Ministres el mateix dijous o el divendres per aprovar la proposta de mesures que s'enviarà al Senat.

L'autorització de la Cambra alta podria produir-se al final de la setmana vinent, ja que el Senat està contemplant la celebració d'un Ple extraordinari cap al dijous o el divendres, en una sessió en la qual es compta amb que el propi president, Mariano Rajoy, expliqui als senadors les mesures que els planteja, segons fonts parlamentàries.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés