Publicat 20/02/2018 20:09

PP, PSOE i Ciudadanos rebutgen la petició de PDecAT, ERC i En Comú per derogar la llei de la fugida d'empreses

El diputat del PDeCAT Ferrán Bel, en el Ple del Congrés
CONGRESO

MADRID, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

El PP, el PSOE i Ciudadanos han rebutjat aquest dimarts al Ple del Congrés la pretensió del PDeCAT, amb el suport d'Units Podem-En Comú Podem-En Marea, Esquerra Republicana (ERC) i PNB, de derogar el decret llei que va agilitar el canvi de domicili de les empreses i que va facilitar la sortida d'empreses catalanes després del referèndum il·legal de l'1 d'octubre i la declaració unilateral d'independència.

En defensa de la seva iniciativa, el portaveu pressupostari del PDeCAT, Ferran Bel, ha assegurat que aquell decret llei va suposar "expropiar la capacitat dels accionistes" per decidir "una cosa que és bàsic" i que, al seu parer, correspon decidir a la Junta d'Accionistes, "els veritables propietaris de l'empresa i no el Consell d'Administració".

Al seu judici, es van al·legar "motius merament tècnics" per modificar la Llei de Societats de Capital quan, segons el diputat de l'antiga Convergència, es va demostrar que "hi havia una altra motivació": "S'havia celebrat un referèndum que no havia d'haver-se celebrat mai i pel qual no anaven a arribar les urnes. El Govern espanyol havia de reaccionar davant aquell fracàs", ha dit.

A més, ha assenyalat que, si a Catalunya van marxar 2.536 empreses el 2017, de la Comunitat de Madrid en van sortir 1.279, sense que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, estigués proclamant la independència, i ha demanat permetre que siguin els accionistes els que puguin acordar la volta del domicili social.

"VA CRIDAR EL REI A EMPRESES PERSONALMENT?"

"És cert que Felip VI va cridar certes empreses personalment per recomanar a empreses que sortissin de Catalunya? Ho diu la pròpia Seat", ha preguntat el diputat d'ERC Gabriel Rufián, que creu que "el perill per a l'economia no és votar, sinó evadir impostos". Rufián sosté que Catalunya continua líder en inversió estrangera i ha animat a parlar 40 minuts amb l'exconseller Oriol Junqueras, empresonat a Estremera, per saber com gestionar una economia.

Per part d'Units Podem, Josep Vendrell (En Comú) ha criticat que aquest decret volia "ensenyar el camí de sortida i provocar por econòmica". "No va ser l'amenaça de cap corralito, va ser el clima que es va generar i va generar el propi Govern", ha explicat, com a raó de la marxa de societats, abans de criticar també "la fugida de la realitat del Govern", enquadrant-la com a "pur pensament màgic".

Així mateix, ha lamentat que el Govern de Mariano Rajoy "sempre" recorri al "argument de la por i l'amenaça, mai al del 'millor junts'". "Catalunya no té Govern de l'Estat, que és hostil; tampoc de la Generalitat per recuperar els centres de decisió. La irresponsabilitat de les elits d'Espanya i Catalunya la paga la gent comuna", ha dit.

Idoia Sagastizabal, portaveu econòmica del PNB, ha recordat que el seu grup ja va votar en contra de la convalidació d'aquest decret ja que, ha sostingut, "no obeïa a cap necessitat de les empreses ni jurídica, sinó una necessitat política davant una conjuntura determinada".

Així, ha assenyalat que el decret obre la porta al fet que totes les empreses puguin fer-ho i, encara que el canvi de domicili no té cap impacte econòmic, ha cridat a adoptar una postura més prudent per decisions davant possibles conseqüències, i ha instat a preocupar-se per la creixent deslocalització d'empreses que, per exemple, marxen de Galícia per situar-se a Portugal.

I PER QUÈ FUGEN LES EMPRESES?

Enfront d'aquestes postures, el 'popular' Jordi Roca Mas ha dit que la iniciativa "és mentida, com l''Espanya ens roba', el dèficit fiscal i que les empreses no se n'anirien", i creu que la proposta està justificada a "alimentar el fals greuge i el ressentiment",

Així, s'ha preguntat "per què fugen les empreses", si per "un decret que dona llibertat" o perquè els partits independentistes catalans, ha dit "estan obstinats a eliminar tot el que és espanyol de Catalunya". "La hispanofòbia és una forma de xenofòbia. Com no fugiran de vostès les empreses?", s'ha preguntat.

Per part del PSOE, José Zaragoza, del PSC, ha dit no entendre que Carles Puigdemont pugui anar-se'n a Waterloo i en canvi un empresari no pugui canviar la seva seu de lloc i ha reclamat "una reflexió" que desaconsella canvis que podrien tenir problemes de retroactivitat. "Ningú hauria d'estar content amb la situació", ha dit, carregant contra ERC i PDeCAT: "El que estan fent és, una vegada més, perjudicial per a l'economia catalana. No n'encerten ni una", ha despatxat, culpant les formacions independentistes de generar una "inestabilitat política, social i econòmica permanent".

El portaveu econòmic de Ciudadanos, Toni Roldán, ha enumerat les empreses més grans que, dirigint-se a la bancada de PDeCAT i ERC, ha dit que se'n van anar "per la seva culpa" i "les seves polítiques incompetents". A més, ha argumentat que la derogació acabaria provocant inseguretat jurídica i "un corralito". "No han après absolutament res del desastre que han causat", ha conclòs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés