Actualitzat 19/02/2015 13:27

PP i PSOE aproven al Congrés el pacte antijihadista sense aconseguir el suport de nous grups

Rajoy y Sánchez firman el pacto antiyihadista en Moncloa
Foto: EUROPA PRESS

Rosa Díez denuncia que la redacció de la llei obre la porta que etarres quedin lliures abans dels 40 anys

MADRID, 19 Feb. (EUROPA PRESS)

El Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous en lectura única la proposició de llei de reforma del Codi Penal en matèria de terrorisme, derivada del pacte contra el jihadisme entre populars i socialistes. D'aquesta manera, la iniciativa seguirà ara la seva tramitació al Senat tan sols 36 dies després que les dues formacions i el Govern espanyol segellessin aquest compromís a una reunió al Ministeri de l'Interior, després d'una conversa telefònica entre el líder de l'Executiu central, Mariano Rajoy, i el líder de l'oposició, Pedro Sánchez.

   PP i PSOE no han aconseguit sumar nous suports al text durant aquesta tramitació per via d'urgència a la Cambra Baixa en la qual tan sols han comptat amb el suport dels minoritaris UPN, CC i Foro Asturias, signants també de la proposició de llei. Tots els altres grups han votat en contra de la iniciativa, excepte UPyD i CiU que s'han abstingut amb crítiques a l'actuació dels dos majoritaris.

CONTINUAR DIALOGANT AL SENAT

   Durant la seva intervenció al debat, el portaveu del PP, Rafael Hernando, ha tingut unes paraules per a CiU --abans d'haver acceptat una esmena tècnica-- els quals ha animat a aparcar les seves diferències internes mostrades la setmana passada en aquest assumpte. "Els animo a ser capaços d'arribar a una unitat per actuar amb responsabilitat en una matèria com el terrorisme. Oferim al seu grup continuar dialogant al Senat", ha dit i alhora ha defensat un altre cop la necessitat del pacte per donar una resposta més eficaç al terrorisme.

   En la mateixa línia s'ha expressat el portaveu del PSOE Antonio Hernando, qui ha recordat que "els últims anys hi ha hagut importants operacions policials de detenció de 15 i 20 persones i després se les havia de posar en llibertat perquè no hi havia un tipus penal per condemnar-les, tot i que se sabés el que estaven fent".

    "Clar que no teníem un Codi Penal adequat", ha replicat el diputat socialista replicant així els grups que censuraven la proposició com a innecessària. Referint-se a la presó permanent revisable, ha expressat que l'oposició del PSOE ha suposat que se suprimeixi del text la referència expressa d'aquesta figura.

ÚLTIMS AJUSTOS

   El PP i el PSOE han anat llimant el seu acord inicial i dilluns passat van presentar una sèrie d'esmenes per a, entre d'altres motius, delimitar la suposició que uns desordres públics es puguin considerar terrorisme. D'aquesta manera, els desordres surten d'aquesta llista i passen a l'article 573bis deixant clar que, de la mateixa manera que la sedició, els desordres només podran ser considerats terrorisme "quan els cometi una organització o grup terrorista o individualment emparats en ells".

   En una altra esmena introdueixen un canvi en la redacció dels delictes de captació, adoctrinament i ensinistrament per incloure també el tràfic de dones amb la finalitat d'obligar-les a contraure matrimoni o exportar-les sexualment per part d'una organització terrorista o dels qui col·laboren amb ella.

   Durant el debat d'aquest dijous s'han escoltat diversos arguments en contra d'aquesta proposició i entre ells hi ha un denominador comú: el rebuig al reconeixement de la presó permanent revisable que, de manera indirecta, es reconeix en aquesta proposició.

   El portaveu d'Interior de CiU, Jordi Jané, ha denunciat que el que han fet PP i PSOE ha estat "un acord bipartidista en què, una vegada solemnitzat i publicitat, es va convidar la resta". Després de denunciar que ningú els hagi cridat per negociar esmenes, ha advertit que hi ha aspectes del text que el seu grup "no pot avalar". S'ha referit a la presó permanent, el que entenen com una definició "desmesurada" de terrorisme o que algú pugui ser condemnat per imprudència. També ha demanat revisar el concepte d'adoctrinament passiu: "condemnar qui difongui continguts, sí, qui navegui per internet, no".

"CRIMINALITZA TOT EL MÓN"

   El grup parlamentari de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) i el del PNB han utilitzat les seves esmenes per intentar desactivar el pacte. Totes les seves esmenes, que han estat rebutjades, proposaven la supressió de tots els articles. "No es concedeix la presumpció d'innocència a ningú, sinó que es criminalitza tot el món", ha denunciat el diputat nacionalista basc, Emilio Olabarría.

   Segons el parer de Joan Coscubiela, d'ICV, "és cert" que el terrorisme necessita adaptacions, però "just en els punts" que no aborda aquest pacte. S'ha referit a articular una inversió més important en matèria d'intel·ligència en la lluita contra el finançament del terrorisme d'alguns països.

   "Això no és un pacte d'Estat contra el terrorisme jihadista,  sinó una reforma del Codi Penal, per cert potinera", ha començat dient la líder d'UPyD, qui ha acusat PP i PSOE d'haver aconseguit enganyar "una vegada més". El seu partit ha presentat una bateria d'esmenes amb la finalitat de treure la pressió permanent de l'enunciat i de dotar la lluita antiterrorista amb una sèrie de partides pressupostàries.

   Ha denunciat que reconeixent la presó permanent revisable "els advocats dels terroristes amb boina s'estan fregant les mans" perquè, segons ha vaticinat, es començaran a veure peticions de revisió de condemna i etarres sortint de presó als 20 anys i no als 40 anys com està previst actualment.

I LA MÀ ESTESA?

   Alhora s'ha queixat que ningú del Govern espanyol s'ha posat en contacte amb el seu grup per negociar aquesta tramitació, de manera que ha titllat de "mentida" la mà estesa que ha ofert el ministre. "L'ha perduda com els discos durs de Bárcenas?", ha ironitzat.

   El diputat d'ERC, Joan Tardá, ha denunciat que aquesta proposició "apunta els independentistes bascos, catalans i gallecs" i ha manifestat el seu rebuig a punts concrets com el que ha considerat com una ambigüitat referint-se als articles sobre l'enaltiment del terrorisme. "Cal castigar la incitació a la violència, però no pot ser considerada com a terrorisme", ha sentenciat.

   El portaveu abertzale d'Amaiur, Xabier Mikel Errekondo, també ha expressat el seu rebuig al text i ha centrat les seves crítiques en la figura de la presó permanent revisable recordant els GAL: "Estan dient potser que condemnarien Felipe González a cadena perpètua com a màxim responsable de terrorisme d'Estat per haver causat desenes i desenes de morts?".

   També el BNG ha esmenat la proposició de llei per intentar afinar més la definició de terrorisme i eliminar els conceptes "imprecisos impropis d'un Codi Penal" que, segons la seva opinió, poden donar lloc a "un marge discrecional en la seva aplicació".

   "Una setmana després continuem on érem", ha dit Uxue Barkos, de Geroa Bai, qui ha dit que PP i PSOE aprofiten la situació per emprendre "una retallada de drets civils". El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha qualificat d'"innecessària" aquesta reforma perquè Espanya ja té una legislació "severa" contra el terrorisme pel que considera que el que es pretén és "la persecució del pensament".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés