Publicat 19/02/2015 17:23

El PP proposa eliminar de la reforma del Codi Penal la llibertat vigilada per a maltractadors i assassins

Desapareixerà així una de les iniciatives anunciada per l'exministra Mato en la seva Estratègia per a l'Eradicació de la Violència sobre la Dona

MADRID, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

La llibertat vigilada prevista fins ara en el projecte de reforma del Codi Penal en suposats com els assassinats greus o la violència de gènere desapareixerà previsiblement de la norma després que el grup parlamentari popular al Senat n'hagi sol·licitat la supressió a través d'una esmena registrada a la cambra alta a última hora de la nit d'aquest dimecres, a la qual ha tingut accés Europa Press.

La nova mesura estava prevista per al compliment posterior a la condemna de presó i suposava un control judicial que implicava la localització permanent, compareixences periòdiques i la prohibició d'aproximar-se a la víctima. La seva durada era d'un màxim de 5 anys tot i que s'estenia a 10 en casos greus.

El Projecte de Llei incloïa aquesta mesura per als casos d'assassinat castigats amb pena de presó permanent revisable, és a dir, els comesos contra víctimes menors de 16 anys o persones especialment vulnerables, les agressions sexuals amb resultat de mort, els assassinats portats a terme per organitzacions criminals o els condemnats per matar més de dues persones.

També apareixia a l'article 173, que preveu les condemnes per als qui exerceixin violència física o psíquica contra les seves parelles o menors i discapacitats que convisquin amb ells.

S'elimina així una de les iniciatives que el Govern central es va comprometre a adoptar en l'Estratègia Nacional per a l'Eradicació de la Violència sobre la Dona dissenyada pel Ministeri de Sanitat, un pla amb vigència fins al 2016 que preveu "estendre la mesura de llibertat vigilada als delictes de violència de gènere" per millorar la resposta institucional a aquesta xacra social.

Suprimir aquesta previsió contradiu alhora les recomanacions del Consell General del Poder Judicial i, en particular, de l'Observatori de Violència Domèstica i de Gènere adscrit a aquesta institució, que porta reivindicant l'extensió de la llibertat vigilada per a aquests delinqüents des d'almenys el 2011 i n'havia aplaudit la incorporació al Codi Penal.

En relació amb la llibertat vigilada, el Ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest mateix dijous la introducció d'aquesta mesura en la proposició de llei de reforma del Codi Penal en matèria de terrorisme, derivada del pacte contra el jihadisme entre populars i socialistes.

Segons han informat fonts governamentals, la mesura es mantindrà, a més, per als agressors sexuals. Durant la revisió de Codi al Congrés dels Diputats es va eliminar la referència a la llibertat vigilada a excepció d'aquests dos articles ara esmenats pel PP al Senat.

ATEMPTAT CONTRA L'AUTORITAT

El grup també ha proposat l'eliminació de l'enduriment de penes previstes per aquells que atemptin contra l'autoritat en manifestacions o reunions públiques, introduïda, en aquest cas en el projecte de llei orgànica de modificació del Codi. Els Populars consideren que la pena mínima de tres anys i un dia, recollida en la reforma de la norma, "podria resultar desproporcionada en algun cas".

Les esmenes presentades provocaran previsiblement altres canvis significatius. Per exemple, s'incrementaran les penes per aquells que participin en un motí en algun establiment penitenciari, que s'enfrontaran a possibles condemnes de fins a quatre anys de presó.

El PP ha proposat, a més, ampliar els supòsits d'atemptat contra l'autoritat i incloure els actes d'agressió, intimidació greu o violència comesos "contra els funcionaris docents o sanitaris que es trobin en l'exercici de les funcions pròpies del seu càrrec".

El grup parlamentari al Senat vol també eliminar el canvi de 400 a 500 euros del límit previst per al furt, ja que "no sembla oportú incrementar en els moments actuals la quantitat que delimita entre unes i altres infraccions" i proposa canvis tècnics que millorarien per augmentar la persecució de multireincidents en casos com els butrons, allunatge o robatori de cable de coure o subministrament elèctric.

MILLORAR EL DECOMÍS

Un altre dels canvis suggerits és el que es refereix als decomisos, on es proposa, per garantir-ne l'efectivitat, que els béns, mitjans, instruments i guanys puguin "ser confiscats o embargats i llocs en dipòsit per l'autoritat judicial des del moment de les primeres diligències".

Els Populars introdueixen, a més, un nou article en el Codi per castigar amb multes més elevades la pràctica de caça i pesca furtiva. A més, si aquest furtivisme provoqués greus danys al patrimoni cinegètic es podran imposar penes de presó de sis mesos a dos anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés