Publicat 19/07/2019 14:38

El PP porta al TC la decisió de Batet de donar per vlides les fórmules d'acatament de la Constitució d'ERC i JxCat

El presidente del PP, Pablo Casado, interviene y participa en los actos conmemorativos del 22 aniversario del asesinato de Miguel Ángel Blanco celebrados en los Jardines Miguel Ángel Blanco de Madrid.
Ricardo Rubio - Europa Press

MADRID, 19 jul. (EUROPA PRESS) -

El PP ha presentat aquest divendres un recurs d'empara al Tribunal Constitucional contra la decisió de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i avalada per la majoria del PSOE i Unides Podem en la Mesa de la cambra, de donar per vlides les fórmules d'acatament a la Constitució que van utilitzar diferents diputats sobiranistes durant la sessió constitutiva del Congrés del passat 21 de maig.

Els populars fonamenten el seu recurs en qu "nombrosos" diputats sobiranistes no van complir amb el requisit de jurament o promesa d'acatament de la Carta Magna que hi ha previst en diferents normes, i que van vulnerar així la doctrina del Constitucional.

Segons recorda, l'alt tribunal només ha avalat expressament l'ús de la fórmula "per imperatiu legal" i adverteix que algunes altres deixen de complir amb els requisits establerts si s'acompanyen de "clusules o expressions que d'una o altra manera buidin, limitin o condicionin el seu sentit propi, sigui quina sigui la justificació".

NO PERMETRAN AQUESTES "FALTES DE RESPECTE"

"El PP no pot passar per alt i no permetr que es falti el respecte a la sobirania nacional i a les institucions, perqu un acte que simbolitza la submissió a llei no pot passar a la histria com un acte de menyspreu", argumenten des del PP per justificar-se.

El recurs dels diputats del PP, que encapala el seu portaveu interí, José Antonio Bermúdez de Castro, incideix en qu són "particularment expressives" les fórmules que van utilitzar alguns diputats d'ERC i de JxCat que alludeixen a la "República catalana", a "presos polítics" i al "mandat de l'1 d'octubre", en la mesura en qu són "dubtosament compatibles amb la Constitució espanyola".

És significatiu, a més, segons recullen les actes taquigrfiques oficials, que diversos parlamentaris van dir que el seu acatament era des de la lleialtat al mandat del referndum illegal de l'1 d'octubre del 2017, la qual cosa, segons el PP, "xoca frontalment amb l'ordre constitucional".

El partit que lidera Pablo Casado considera que tots els diputats tenen l'obligació d'acatar correctament la Constitució per adquirir la condició plena de diputat i que el passat 21 de maig "alguns" van utilitzar fórmules que "van buidar clarament de contingut" aquest acatament".

ELS DIPUTATS TENEN UN "PLUS"

Segons el parer del PP, l'acatament és un acte "carregat de simbolisme" perqu significa que, davant del deure general que tenen tots els espanyols de sotmetre's a la llei com a regla bsica de la democrcia, els crrecs electes tenen "un plus, un deure especial de sotmetre's a llei i complir-la".

Per aquests diputats, en la sessió constitutiva del Congrés, van utilitzar l'acte de promesa o jurament a la Constitució "per proferir expressions o llanar proclames en favor del desafiament secessionista i contra la sobirania nacional", i també "per atacar la Monarquia i el Poder Judicial, en un clar intent de condicionar o limitar l'acte de submissió a la llei per buidar-lo de contingut".

Per al PP, aix va en contra de la llei i la jurisprudncia del Tribunal Constitucional. que diu que la submissió a la llei ha de ser "plena i incondicionada", a més de "clara i inequívoca", cosa que segons el parer dels signants, no es va produir en alguns casos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés