Publicat 17/2/2019 11:40:04 +01:00CET

El PP porta el dimarts al Congrés la seva llei per castigar amb presó la convocatòria de referèndums il·legals

Pablo Casado ofereix una roda de premsa després de tombar-se al Congrés el proje
Oscar del Pozo - Europa Press

MADRID, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

El PP portar al Ple del Congrés del proper dimarts una proposició de llei de modificació del Codi Penal per castigar amb penes de tres a cinc anys de presó a qui convoqui un referndum illegal, i ho far en ple judici per l'organització de la consulta illegal de l'1 d'octubre de 2017 a Catalunya.

El Grup Popular, que va registrar aquesta iniciativa a finals del passat mes de setembre, a pocs dies del primer aniversari de l'1-O, presenta aquesta reforma per "reforar l'Estat de Dret i les institucions de l'Estat".

En el seu text sosté que el Codi Penal és una norma "viva" que s'adapta "amb rigor als esdeveniments socials que suposin un repte o amenaa sobre els valors i principis bsics de convivncia social".

En aquest sentit, i al fil de l'anomenat 'Pla Ibarretxe', recorda que l'any 2003 el Govern de José María Aznar ja va introduir els articles 506 bis, 576 bis i 521 bis per castigar amb penes de tres a cinc anys de presó i inhabilitació a l'autoritat que convoqués un procés electoral o consulta per via de referndum mancant de competncies per a aix. No obstant aix, subratlla que aquesta reforma es va derogar amb l'arribada del PSOE a la Moncloa.

El PP considera que, transcorreguts més de deu anys d'aquesta despenalització, "els esdeveniments recents de la histria d'Espanya" demostren que promoure conductes com la convocatria illegal de referndum revesteixen "suficient entitat com per merixer un retret penal" i tenir un efecte dissuasori.

Per tot aix, el Grup Popular vol recuperar el tipus penal que proscriu l'exercici de les potestats de convocar o promoure consultes per qui no les té legalment atribudes, així com el tipus corresponent per els qui participin com a interventors o facilitin, promoguin o assegurin la realització d'un procés d'eleccions generals, autonmiques o locals o consultes populars per via de referndum per qui manca manifestament de competncies o atribucions per a fer-ho.

LA REGULACIÓ QUE PROPOSA EL PP

Concretament, el PP proposa introduir de nou en el Codi Penal l'article 506 bis perqu l'autoritat o funcionari públic que, mancant manifestament de competncia per a aix, convoqui o autoritzi la convocatria d'eleccions o consultes populars per via de referndum sigui castigat amb la "pena de presó de tres a cinc anys i inhabilitació absoluta per un temps superior entre tres i cinc anys al de la durada de la pena de privació de llibertat imposada".

A més, l'autoritat o funcionari públic que, sense realitzar aquesta convocatria, faciliti, promogui o asseguri aquest procés per via de referndum ser castigat amb "pena de presó d'un a tres anys i inhabilitació absoluta per un temps superior entre un i tres anys al de la durada de la pena de privació de llibertat imposada".

També proposa un article 521 bis que penalitza els qui participin com a "interventors o facilitin promoguin o assegurin la seva realització una vegada acordada la illegalitat del procés", de manera que seran castigats amb la "pena de presó de sis mesos a un any o multa de 12 a 24 mesos".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés