Publicat 31/01/2021 11:41CET

El PP, PNB, ERC i Ciutadans esmenen la llei de canvi climàtic per ampliar la vida útil de la cogeneració

MADRID, 31 gen. (EUROPA PRESS) -

Els grups parlaments del PP, PNB, ERC i Ciutadans han presentat esmenes al projecte de llei de canvi climàtic i transició energètica perquè s'ampliï la vida útil regulatòria de les plantes de cogeneració.

En concret, tres de les formacions (el Grup Parlamentari Basc, el Partit Popular i el Grup Parlamentari Republicà) contemplen una moratòria de cinc anys perquè les plantes de cogeneració d'alta eficiència que facin servir combustibles renovables o gas natural continuïn percebent els termes de retribució a l'operació, segons van indicar a Europa Press fonts del sector.

Per la seva banda, Ciutadans ha presentat una iniciativa força semblant, perquè les plantes que esgotin la seva vida útil regulatòria a partir de l'1 de gener del 2020 puguin continuar operant fins al 31 de desembre del 2025.

Aviat començarà el debat parlamentari sobre el projecte de llei de canvi climàtic i transició energètica, una iniciativa que el Govern central considera prioritària en l'escenari actual de crisi mediambiental.

El futur de la cogeneració es troba en un moment clau. El passat mes de desembre es va acabar l'extensió del dret a percebre la retribució a l'operació a gairebé mig centenar d'instal·lacions d'aquest tipus a Espanya, cosa que significa que van deixar de percebre ajudes per la inversió i la potència instal·lada.

A aquestes instal·lacions se'n poden afegir més fins a arribar a les 600 situades a Espanya en el cas que no s'aprovi un 'pla renove' o una moratòria que ampliï la seva vida útil.

UN PRIMER PAS PER A UNA SOLUCIÓ.

El conseller delegat de Grup Neoelectra, Antonio Cortés, considera que aquestes esmenes "no són una solució per si mateixes, però constitueixen una eina que permet evolucionar i adaptar-se a les exigències del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC)".

Així, creu que poden suposar "un primer pas per a una solució més àmplia i una mostra de sensibilitat dels partits polítics amb el sector de la cogeneració".

Estem disposats a invertir en noves tecnologies per augmentar encara més la sostenibilitat de la cogeneració i aquesta mesura transitòria ens permetrà incorporar a les nostres plantes les noves tecnologies que es desenvolupin, com pot ser l'hidrogen", afegeix sobre aquest assumpte.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés