Publicat 5/8/2019 18:44:40 +02:00CET

El PP planteja la possibilitat que el rei proposi un candidat alternatiu a Sánchez per desbloquejar la investidura

El secretario general del Partido Popular, Teodoro García Egea, interviene en la reunión del Comité Ejecutivo Extraordinario del PP de León.
Secundino Pérez - Europa Press

García Egea està "d'acord" amb el rei en què "l'ideal" és que no hi hagi eleccions i culpa Sánchez de ser l'"element de bloqueig"

SANTANDER, 5 ago. (EUROPA PRESS) -

El PP planteja, com a fórmula per desbloquejar l'actual situació política nacional, el nomenament per part del rei Felip VI d'un candidat alternatiu a Pedro Sánchez, una persona de "consens", perquè considera que el líder socialista és actualment l'"element de bloqueig" de la democràcia i "no és de fiar".

Aquesta proposta ha estat posada aquest dilluns damunt de la taula pel secretari general del PP nacional, Teodoro García Egea, a Santander, on ha participat en el Comitè Executiu Regional del Partit Popular de Cantàbria.

Així, s'ha preguntat per què ha de ser Sánchez el candidat si no ha pogut reunir el suport suficient de l'arc parlamentari per ser president en obtenir només el vot a favor dels 123 diputats i el del parlamentari nacional del PRC, José María Mazón.

"El dilema no és entre Pedro Sánchez i eleccions, el dilema és si avui tenim un candidat que susciti la confiança de tot l'arc parlamentari i Pedro Sánchez avui és president del Govern però els qui el van fer president fa un any no es fien d'ell i per això li van dir no al juny i sota el meu punt de vista li poden dir que no al setembre", ha dit García Egea,.

En aquest sentit, ha obert la porta al fet que aquest "candidat de consens" no sigui del PSOE i també ha plantejat que es deixi governar l'aliança PP-Cs amb l'abstenció de la resta de partits constitucionalistes i de del PSOE.

García Egea ha afirmat que, després del que ha passat amb Bildu a Navarra --on aquesta formació s'ha abstingut per permetre la investidura com a presidenta de la socialista María Chivite--, s'ha demostrat, al seu parer, que el PSOE i Pedro Sánchez "no són de fiar" i, per això, el PP "no es pot abstenir" davant el possible intent d'investidura.

GÈNOVA DESCARTA L'ABSTENCIÓ EN QUALSEVOL CAS

Diverses fonts de la direcció nacional del PP han precisat després a Europa Press que el Partit Popular "no facilitarà en cap cas la investidura" d'un candidat socialista.

Segons han afegit, el secretari general del PP ha volgut deixar clar que, a la vista de la "incapacitat" de Sánchez per arribar a un acord, pot ser que el problema sigui ell i amb un altre candidat del PSOE "sí que podria pactar amb els seus aliats naturals, començant per Podem, com ja fa en comunitats i ajuntaments".

Les mateixes fonts han subratllat que el Partit Popular continuarà on l'han situat els espanyols, exercint l'oposició "amb fermesa, coherència i sentit d'estat".

"D'ACORD" AMB EL REI I LES ELECCIONS

Pel que fa a les declaracions rel Rei en les quals apel·la els partits a trobar una solució a l'actual política per evitar unes noves eleccions, García Egea s'ha mostrat "d'acord" amb les paraules de Felip VI i comparteix que "l'ideal" seria que els ciutadans no hagin de tornar a les urnes.

"Crec que en aquest cas el rei ha dit el que molts espanyols pensen, el que molts espanyols pensem. El problema és, com sempre, Pedro Sánchez, que no aconsegueix aglutinar al seu voltant una majoria i és l'element de bloqueig de la democràcia espanyola", ha dit García Egea, qui ha recordat que va ser Sánchez qui va convocar les eleccions generals del 28 d'abril i ara "no és capaç" d'aglutinar la majoria suficient per ser investit president i formar govern.

"Si Pedro Sánchez no és capaç de guanyar-se la confiança dels espanyols, nosaltres plantegem que pugui deixar pas a un altre candidat, fins i tot d'una altra formació política", ha insistit García Egea.

De totes maneres, ha afirmat que el seu partit "no descansa" i ja es posa a treballar "des d'aquest mateix moment" en les pròximes eleccions "siguin quan siguin" a fi d'aglutinar aquesta "gran majoria" de ciutadans que "sempre han cregut a Espanya, en la igualtat d'oportunitats, en la Constitució i en la Llei", i fer que tornin també a donar suport al partit aquells que en els passats comicis no van votar el seu partit i es van decantar per altres formacions "buscant solucions que no van trobar".

Així ha respost en ser qüestionat si el Partit Popular està negociant amb Cs o fins i tot Vox per, si hi ha repetició electoral al novembre, puguin pactar llistes comunes, almenys per al Senat.

Sense respondre expressament aquesta qüestió, García Egea s'ha limitat a opinar que, de moment, el centredreta ha donat un "exemple" a Sánchez sobre com articular acords i majories al voltant de principis programàtics, cosa que, al seu parer, farà que molts espanyols que no van votar els populars en les passades eleccions, estiguin tornant al partit en comprendre que aquesta és "l'única alternativa" a Pedro Sánchez.