Actualitzat 12/12/2018 20:02

El PP i Ciutadans tiren endavant al Senat la reforma perquè els jutges triïn als vocals del CGPJ

Senadors en el ple del Senat
Europa Press - Archivo

PSOE i Podem critiquen que els 'populars' responen interessos electoralistes" com a reacció al whatsapp de Cosidó

MADRID, 12 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Senat ha aprovat aquest dimecres la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial, gràcies a la majoria absoluta del PP i els vots de Ciutadans, perquè 12 dels 20 vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) siguin triats directament pels jutges. 

El text ha comptat amb 148 vots a favor dels dos partits esmentats, a més d'UPN i Foro Asturias. Han estat els partits catalans ERC i PDeCAT els que han registrat 16 vots en contra, mentre que 83 senadors del PSOE, Units Podem i el PNB s'han abstingut. Encara que la reforma ha comptat amb el suport de la majoria de la Cambra alta, tornarà al Congrés dels Diputats per a la seva aprovació definitiva, la votació de la qual està prevista la setmana que ve i on els 'populars' no tenen assegurada la majoria.

De fet, les associacions judicials, que ahir es van reunir amb els partits de Pablo Casado i Albert Rivera a la Cambra baixa, han confessat que no confien que aquest canvi normatiu es faci ferm al Congrés, ja que no hi ha "diàleg" entre els partits. En aquest sentit, han lamentat la pèrdua d'una "oportunitat històrica" per tornar al sistema d'elecció anterior.

La reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial va tirar endavant al Congrés dels Diputats el passat 30 d'octubre després de l'acord del PP, PSOE i Units Podem per derogar el sistema "presidencialista" establert amb la reforma que va impulsar l'exministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón el 2012. Van aprofitar les propostes plantejades inicialment per recuperar els permisos i vacances dels jutges.

ACORD FRUSTRAT PER A LA RENOVACIÓ DEL CGPJ

Aquest tràmit va coincidir amb la negociació que van mantenir aquestes tres formacions per renovar el Consell General del Poder Judicial, ja que el seu mandat va expirar el passat 4 de desembre. No obstant això, el pacte aconseguit va caure després de conèixer-se que els 'populars' i el Govern central van acordar el nom del president de la institució, i a més es va sumar el 'whatsapp' del senador del PP Ignacio Cosidó en el qual celebrava els avantatges que suposaria tenir el magistrat del Tribunal Suprem Manuel Marchena al capdavant de la institució.

Després d'això, el PP va aprofitar que el termini d'esmenes a la reforma d'aquesta llei estava obert i a última hora va presentar la seva proposta per tornar a la regulació de 1980, en la qual s'establia que els jutges triaven mitjançant vot personal, igual, directe i secret" als seus representants. La designació dels vuit vocals restants, aquells juristes de reconegut prestigi, es mantindrà com fins ara, és a dir, seran triats pels grups parlamentaris.

"És una necessitat sentida i és una necessitat requerida", ha dit el senador 'popular' Jorge Alberto Rodríguez durant la seva intervenció al debat en el Ple del Senat per justificar el canvi de criteri del seu partit. En aquesta mateixa línia s'ha manifestat la seva companya de bancada Cristina Ayala, que ha assenyalat que els parlamentaris són les "corretges de transmissió" de la societat i se sap que "hi ha un problema".

Per la seva banda, Ciutadans, que han insistit en la necessitat d'aplicar un "sistema alternatiu" d'elecció de vocals, ha decidit "transformar" la proposta de llei que va presentar l'any passat per "despolititzar la Justícia" en quatre esmenes a la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial que avui s'ha debatut. Aquestes han estat acceptades pel PP, segons ha explicat el senador Tomás Marcos.

"EXIGÈNCIA HISTÒRICA" DELS JUTGES

"Les nostres esmenes aborden la demanda ciutadana i una exigència històrica de la carrera judicial", ha continuat el senador de Ciutadans, al mateix temps que ha assenyalat que l'objectiu és que la Justícia no es torni a "posar en qüestió repetidament". "El millor que podem fer els polítics és recuperar la seva fortalesa i vitalitat a ulls dels ciutadans", ha indicat.

No obstant això, el PSOE ha decidit abstenir-se en l'aprovació d'aquesta reforma, no només perquè va participar-hi al Congrés, sinó perquè considera que el sistema d'elecció ha de "millorar-se". Però, segons ha explicat la senadora socialista María José Fernández, ha rebutjat que el PP hi introdueixi el canvi de sistema d'elecció dels vocals quan l'actual model va ser aprovat amb la seva "majoria absoluta" el 2013 i quan "24 hores abans" defensava el contrari, ja que estava negociant amb el Govern de Pedro Sánchez la renovació del CGPJ.

"Deixem qualsevol interès partidista, electoralista", ha demanat Fernández en al·lusió al PP atribuint el seu canvi d'actitud al missatge enviat per Cosidó. Així ha cridat tots els grups parlamentaris al "diàleg i al consens" sobre la base d'allò plantejat inicialment: "restituir els drets laborals amb l'excusa de la crisi" i no per crear un òrgan "corporativista".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés