Publicat 05/02/2014 10:09

El PP censura la sentència sobre l'escarni a Santamaría perquè "legitima" la violència verbal, insults i amenaces

Carlos Floriano
TVE

Floriano es pregunta què hauria passat si un grup d'extrema dreta hagués envoltat una vicepresidenta "d'esquerres"

MADRID, 5 febr. (EUROPA PRESS) -

El vicesecretari d'Organització del PP, Carlos Floriano, ha expressat aquest dimecres la seva "sorpresa" per la sentència de l'Audiència Provincial de Madrid que conclou que no hi va haver delicte a l'escarni contra la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, perquè entén que "legitima" la violència verbal.

"Senzillament no entenc per què ha d'estar legitimat que et puguin envoltar casa teva, que et puguin insultar o amenaçar, per què està legitimat que anant pel carrer t'envoltin i et cridin, que s'exerceixi aquesta violència verbal que alguns diuen que no és, però quan t'insulten no sé com dir-ne", ha declarat en una entrevista en 'Los Desayunos de TVE', recollida per Europa Press.

El dirigent popular ha afegit que al llegir la sentència s'ha preguntat què hagués passat si "un grup d'extrema dreta" hagués actuat així amb una vicepresidenta d'esquerres i si tothom s'hagués comportat de la mateixa manera.

En aquest cas, ha assegurat que ell "censuraria exactament en els mateixos termes una sentència d'aquest tipus", però ha posat en dubte que la pròpia decisió judicial hagués anat en la mateixa direcció i que s'estiguessin dient "algunes de les coses" que es diuen sobre l'escarni a la seva "companya".

RECURS DE LA FISCALIA

L'Audiència de Madrid va desestimar aquest dimarts el recurs presentat per la Fiscalia contra la decisió adoptada pel jutge de Madrid Marcelino Sexmero d'arxivar la denúncia interposada per familiars de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, per l'escarni fet el passat 5 d'abril davant del seu domicili pels membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

En una sentència de deu pàgines que té data del passat dia 29, la Secció Setzena de l'Audiència de Madrid desestima el recurs del Ministeri Públic entenent que en aquest cas no van concórrer al domicili de la vicepresidenta persones amb armes, explosius, ni objectes contundents, i que tampoc s'ha acreditat que la protesta es convoqués per cometre un delicte de coacció o atemptat.

"L'únic element d'observança inexcusable del dret de manifestació en la via pública és que aquesta manifestació sigui pacífica (*) i cap indici obrant en actes apunti el contrari, segons les manifestacions i imatges aportades" als actes, per la qual cosa no procedeix estimar la petició del Fiscal perquè es reobrís la causa.

Per aquest assumpte es van obrir inicialment diligències contra un total de 27 persones i en les seves primeres resolucions considerava l'exsecretari general d'Aliança Popular Jorge Verstrynge com un dels instigadors de la concentració.

Els jutges consideren que l'esmentada concentració s'ha d'entendre com un mecanisme ordinari de participació democràtica de la societat civil i expressió del pluralisme dels ciutadans, segons assenyala la sentència donada a conèixer aquest dimarts.

Els jutges expliquen que en els fets denunciats no s'hi aprecia el delicte d'amenaces, ja que no es recull ni s'hi fa referència per part dels denunciants que en cap moment hi hagués actes o expressions per part dels denunciats que poguessin ser indicatius de la intenció de causar algun perjudici a la vicepresidenta del Govern; ni de coaccions, perquè res del que va passar avala les tesis que la finalitat perseguida pels ciutadans concentrats fos la de trencar la voluntat política dels denunciants, llevat que tot legítim intent o desig d'influir en el criteri d'un altre sigui qualificat com a tal.

El maig de l'any passat, el titular del Jutjat d'Instrucció número 4 de Madrid, Macelino Sexmero, va arxivar la denúncia interposada per familiars de la vicepresidenta al ja que no trobava que els concentrats atemptessin contra la llibertat, intimitat i seguretat de la vicepresidenta i la seva família, atès que la finalitat de l'escarni no era trencar per la força la voluntat política" de Sáenz de Santamaría, "sinó expressar a la via pública la informació i les idees del col·lectiu concentrat sobre el problema de l'execució hipotecària i la crítica a la per ells consideraven inactivitat dels polítics governants".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés