Actualitzat 16/8/2019 11:05:26 +00:00 CET

El PP anuncia un llibre blanc a Catalunya per revertir l'expulsió de l'Estat i incentivar els constitucionalistes

- EUROPAPRESSTV

MADRID, 16 Ag. (EUROPA PRESS) -

La portaveu del Grup Popular al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, ha anunciat, en una entrevista a Europa Press, que el seu partit està preparant un "llibre blanc per a la llibertat" que presentarà a començaments de setembre i que vol revertir l'expulsió de l'Estat en aquesta comunitat autònoma i enfortir els constitucionalistes. Per aconseguir-ho, proposa, entre d'altres mesures, augmentar la presència de l'Estat, "incentius" socials i econòmics per als constitucionalistes i protegir la "llengua comuna".

Es tracta, segons ha exposat, d'un pla "profund i ambiciós, a llarg termini" i que "va més enllà de l'(article) 155". És una aposta estratègica que requereix una "convergència" molt gran no només dels partits polítics, sinó també de la societat civil, de sectors com les lletres, l'economia, la cultura o la judicatura, entre d'altres.

La dirigent popular recorda que Jordi Pujol tenia un pla amb el qual va organitzar els "objectius de construcció nacional, l'expulsió de l'Estat i fins i tot els valors democràtics de Catalunya" i que el va aplicar "en els mitjans, a les aules, als espais públics" fins al punt, afirma, que ara Catalunya és "un dels llocs on la democràcia és més fràgil".

Ara, afirma, Catalunya és una comunitat "presa" que cal recuperar perquè aquest pla independentista ha propiciat, segons assenyala Álvarez de Toledo, que ser nacionalista sigui "una ganga" perquè està ple d'incentius. Mentre que, per contra, ser constitucionalista a Catalunya "ha estat una ruïna" i ha qualificat d'"herois" els qui s'identifiquen com a tals.

"DESMANTELLAR ESTRUCTURES PARAESTATALS"

"Això no pot ser, cal revertir aquest procés", exclama la portaveu parlamentària del PP. Aquest és l'objectiu del llibre blanc que prepara el seu partit i que conté un "pla d'actuació intensiu" a Catalunya, que espera que es pugui aplicar "tan aviat com sigui possible" des de les institucions espanyoles.

Álvarez de Toledo no vol revelar les mesures concretes que presentaran al setembre, però sí que insisteix en la necessitat de reforçar la presència de l'Estat a Catalunya, per això proposa que es "desmantellin" les "estructures paraestatals" que s'han anat creant durant aquests anys a la comunitat autònoma; que es reforcin, incentivin i premiïn els funcionaris de l'Estat a Catalunya; es protegeixi la "llengua comuna" i les persones que volen estudiar en castellà, que "el parlen 500 milions de persones".

També destaca la necessitat que RTVE reflecteixi els valors de l'Estat i el pluralisme en aquesta comunitat, alhora que critica la televisió pública catalana. "TV3 o és de tothom o no és de ningú", exclama, i ha afirmat que "no és raonable" que el director d'aquesta cadena pública estigui imputat i continuï en el càrrec com si no passés res.

HEM ACCEPTAT COM A NORMALS COSES QUE NO HO SÓN

En la seva opinió, "l'absència de reacció social i política fa que aquestes coses puguin passar" en referència també a la vintena de càrrecs de la Generalitat que estan processats pel Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona per la seva implicació en l'1-O i continuen en els seus càrrecs.

"Hem anat acceptant com a normals coses que no ho són. Hem de tornar a cada fet el seu significat i la seva gravetat", explica, i ha posat èmfasi en la necessitat de "mobilitzar el constitucionalisme" i els "demòcrates" perquè "aquestes coses no passin i hi hagi un profund càstig social".

En aquest sentit, Cayetana Álvarez de Toledo afirma que amb la "ruptura" va aflorar la meitat constitucionalista de Catalunya que estava "silenciada, completament aixafada, però que existia". Un fet que li dona motius per ser "optimista" perquè demostra que existeix una societat "tolerant, cosmopolita, oberta, demòcrata" i que accepta el "pluralisme" i valora la "llibertat individual".

Lamenta que aquesta part de la societat hagi estat "desprotegida per part de les institucions", però aposta per "potenciar i enfortir-la" i per no deixar desemparats els constitucionalistes, per reagrupar-los al voltant d'una taula.

"Estan descoratjats, desanimats, però cal dir-los que no es desanimin", apunta, i tot seguit ha argumentat que el "separatisme s'ha estavellat contra el mur de l'Estat", que ha fracassat, tot i que ara, adverteix, estan utilitzant "l'altra via que és l'erosió interna". En la seva opinió, cal aprendre de les lliçons de l'1 d'octubre, data en la qual es va celebrar el referèndum il·legal d'independència a Catalunya.

LA LLIGA DEMOCRÀTICA, UN PROJECTE MAL ENCAMINAT

No obstant això, considera un "projecte molt mal encaminat" el partit que s'ha creat recentment, la Lliga Democràtica, que es defineix com una opció catalanista sense complexos, basada en el diàleg i el pacte.

Aquest partit compta amb una executiva provisional encapçalada per la politòloga Astrid Barrio i, entre els seus membres destacats, hi ha un exdiputat de CiU, Nicolás de Salas, l'expresident de Societat Civil Catalana, Josep Ramón Bosch o l'exparlamentària d'Unió (UDC) Eva Parera.

Segons Álvarez de Toledo, es tracta d'un projecte "desafortunat" i "abocat a repetir els errors del passat". En la seva opinió, "aprofundeix en la fragmentació del constitucionalisme".

Per això, lamenta que aquest projecte es tiri endavant. "No entenc que persones que haurien de conèixer molt bé l'origen d'allò que ens ha portat fins aquí pretenguin repetir els mateixos errors".

I, en relació amb la Societat Civil Catalana (SCC), es remet al que ha dit l'escriptor i professor universitari Félix Ovejero en un recent article en el qual criticava el posicionament del president de SCC en assegurar que calia donar alguna cosa als independentistes pel fet que sumen dos milions.

Álvarez de Toledo recorda, en aquest sentit, el que va passar a l'estat d'Alabama (EUA) quan el govern va obtenir un 98 per cent dels vots quan va plantejar mantenir la discriminació racial. "Què més dona el percentatge si el que proposen aquests dos milions és contrari al que proposa la resta, que són 45 milions", exclama.