Populistes i autòcrates, les noves amenaces als DDHH al 70è aniversari de la Declaració Universal

Publicat 8/12/2018 12:30:06CET

Els màxims responsables d'Amnistia, HRW i CICR criden a evitar la complacencia i a no quedar-se de braços creuats

MADRID, 8 Des. (EUROPA PRESS) -

La Declaració Universal dels Drets Humans va marcar un abans i un després pel que fa al respecte dels drets fonamentals de les persones. En aquests 70 anys s'ha avançat molt en la matèria i, encara que els Drets Humans s'han convertit en la vara de mesurar l'actuació dels governs a tot el món, encara són molts els que els ignoren o desatenen. L'auge de líders autòcrates i populistes està fent que aquest fenomen s'incrementi.

Han passat set dècades i avui dia "veiem una creixent intolerància, extrema desigualtat, una reculada en la protecció dels Drets Humans i un fracàs per part dels governs a l'hora d'emprendre les accions col·lectives tan desesperadament necessàries per abordar les amenaces mundials", resumeix el secretari general d'Amnistia Internacional, Kumi Naidoo, en declaracions a Europa Press, per qui en gran manera "estem exactament en la situació que els governs que van adoptar la Declaració van prometre evitar".

"La defensa dels Drets Humans mai està completa perquè molts governs inevitablement troben convenient el violar-los com a via per mantenir el poder o per engrossir els seus comptes bancaris o recompensar als seus 'amigotes'", subratlla el director executiu de Human Rights Watch (HRW), Kenneth Roth.

Ara, els "Drets Humans s'han convertit en la norma per la qual els governs són jutjats" i per això cap govern avui dia pot "lliurar-se dient obertament que viola els Drets Humans", encara que evidentment, reconeix a Europa Press, siguin molts el que ho segueixen fent, "però intenten amagar-ho o mentir sobre aquest tema" ja que volen "evitar la vergonya" de ser assenyalats.

En aquest sentit, entre els "enormes reptes actuals" esmenta el cas de Síria, on el Govern de Bashar al-Àssad "ha atacat a civils a les zones controlades per l'oposició", el Iemen, on la coalició militar que lidera l'Aràbia Saudita "bombardeja i està matant de fam els iemenites; o Birmània, on el "Exèrcit ha dut a terme una neteja ètnica dels musulmans rohingyas".

A Roth també el preocupa la manera de governar i de reprimir la dissidència que tenen presidents com el de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, el d'Egipte, Abdelfatá al Sisi, el de Rússia, Vladimir Putin, el de la Xina, Xi Jinping, el de Veneçuela, Nicolás Maduro, o el d'Estats Units, Donald Trump, "que parla malament dels immigrants i minories i intimida als jutges i periodistes que considera que entorpeixen el seu camí", i la deriva observada en alguns membres de la UE com Hongria, amb Viktor Orban al capdavant, Polònia o Itàlia.

INCITACIÓ A LA POR I LA DIVISIÓ SOCIAL

El secretari general d'Amnistia coincideix. "Una de les majors amenaces avui dia als Drets Humans és que massa polítics estan avivant la por i la divisió social i utilitzant-ho per demonitzar les minories i els grups vulnerables i justificar el seu menor compromís amb els Drets Humans".

També el director general del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), Yves Daccord, reconeix que "amb l'auge del populisme hi ha riscos creixents per al respecte" tant del Dret Internacional Humanitari (DIH), que defineix les lleis de la guerra i pel qual l'organisme que dirigeix s'encarrega de vetllar, i el Dret Internacional dels Drets Humans.

"La indiferència sobre si els drets i la humanitat d'uns altres són respectats ja és motiu de preocupació", admet Daccord en una entrevista amb Europa Press, cridant a no caure en la "apatia". Així mateix, admet que igualment li sembla preocupant que "la indiferència està transformant-se en por i xenofòbia".

En aquest sentit, el màxim responsable del CICR es mostra especialment crític amb els qui sostenen que "el Dret Internacional no està adaptat al món actual", sobretot quan es parla de lluita antiterrorista.

"Ens preocupa molt escoltar que certes persones, perquè han comès actes de terrorisme, se'ls priva de les qualitats de persona humana", subratlla, recordant que això és contrari a la Declació Universal.

"Encara que alguns actes són alarmants i espanten, no hem de perdre de vista el fet que tots som éssers humans", insisteix Daccord, per qui tant el DIH com el Dret Internacional de Drets Humans "són molt més que expressions d'idealisme" i són el resultat de l'experiència i d'acurades negociacions".

LA COMPLACENCIA NO ÉS LA RESPOSTA

Malgrat el panorama poc encoratjador, els màxims responsables d'Amnistia, HRW i CICR tenen clar que quedar-se de braços creuats no és una opció. "Encara que en els últims anys hem vist un augment dels governs autocràtics que estan intentant minar els Drets Humans, aquests atacs contra la Declaració Universal també han mobilitzat una reacció, una defensa reforçada dels Drets Humans", assevera Roth.

Pel director executiu d'HRW "és essencial que tots els governs se sumin activament a aquesta defensa". "La complacencia i la resignació són les nostres majors adversàries", preveu, defensant que "la millor manera de celebrar el 70è aniversari de la Declaració és un compromís renovat amb els Drets Humans, no només de manera retòrica sinó amb accions".

"Encara queda un llarg camí perquè la poderosa visió de la Declaració de Drets Humans per tots es compleixi", admet per la seva banda Naidoo, que lamenta que "hi ha pocs líders al món actual que estiguin oferint el tipus de lideratge visionari necessari per treure'ns d'aquesta crisi, encara que no tot està perdut".

LES DONES ENCARA LLUITEN PELS SEUS DRETS

El secretari general d'Amnistia denuncia en particular el fet que "uns drets s'ignorin més que uns altres". En la seva opinió, "un dels majors escàndols de les últimes set dècades és que els drets de les dones hagin estat tractats amb molta menys prioritat que altres drets per molts governs".

"El fet que la meitat de la població mundial encara segueixi havent de lluitar per les llibertats bàsiques diu molt sobre la serietat amb la qual els governs han tractat els drets de les dones", lamenta. El seu missatge per als líders mundials en aquest 70è aniversari, diu, és "obvi i simple: Qui us ha donat l'autoritat per perjudicar, subjugar i abusar dels vostres iguals? Ho podeu fer molt millor".

Al seu torn, Daccord sosté que "un dels assoliments més importants de la Declaració Universal és que ha establert un estàndard clar per a tots, per ser capaços de resistir la creixent pressió en un món canviant i mantenir-se ferm davant els cants de sirena del populisme".

"Vivim temps difícils, en els quals la diplomàcia multilateral és qüestionada mentre la Humanitat s'enfronta a reptes complicats", reconeix el secretari general del CICR, que té clar que precisament per això cal reafirmar "els valors humans" recollits a la Declaració Universal. "Demanem als estats que es resisteixin a la temptació de deixar de costat els estàndards fonamentals en temps turbulents", reclama.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.