Publicat 20/11/2019 18:42

La policia rebutja deixar l'edifici de la Prefectura de Barcelona com demanen ERC i el PSC

Concentrats davant la Prefectura de Policia Nacional a Barcelona en suport a l'actuació policial en els aldarulls després de la sentncia del procés
EUROPA PRESS

MADRID, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

La Policia Nacional no té previst deixar l'edifici a Via Laietana de la Prefectura Superior a Barcelona com ha demanat ERC en una proposició a l'Ajuntament de Barcelona que ha comptat amb el suport del PSC. "No hi ha pla ni est previst", contesten fonts del Ministeri de l'Interior a la pregunta de si barregen la sortida d'aquest edifici amb la intenció de facilitar que es converteixi en un museu de la "repressió franquista".

La proposta d'ERC de deixar el 43 de Via Laietana ha creat malestar dins de sectors de la policia en considerar-la com a mínim inoportuna, en un context en qu aquest edifici ha estat objecte durant diversos dies de les protestes violentes de grups d'independentistes descontents amb la sentncia del procés. De fet, alguns ciutadans van acudir després dels aldarulls a agrair la feina policial al costat dels Mossos d'Esquadra.

El Sindicat Unificat de Policia (SUP) ha denunciat que el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) s'hagi sumat a aquesta iniciativa que "humilia" els policies, recordant altres resolucions recents que han demanat que els agents antiavalots llueixin el seu nombre d'identificació o no utilitzin pilotes de goma.

Des de Jupol, organització sindical majoritria en la policia, s'ha rems una carta al ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, on es rebutja deixar Via Laietana perqu no veuen "cap raó ni funcional ni operativa". "Creiem que darrere d'aquesta iniciativa estan les conseqüncies del pacte del Govern central aconseguit entre PSOE i Unides Podem, alleguen.

La proposta d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona va prosperar aquest dimarts amb el suport del PSC, de BComú i JxCat, i el rebuig de Cs, PP i BCN Canvi. A més del trasllat d'aquesta seu policial a un altre lloc reclama "la conversió de l'edifici en un centre de memria sobre la repressió franquista i la lluita per les llibertats democrtiques". Aquest dimecres, mnium Cultural i representants d'una cinquantena d'entitats de memria histrica han defensat la iniciativa.

PROPOSICIÓ DEL CONGRÉS EL 2017

El juny del 2017, durant el Govern de Mariano Rajoy (PP), el Congrés ja va aprovar que la comissaria de Policia de la Via Laietana de Barcelona es convertís en un museu de la memria histrica. Amb els vots a favor de tots els grups menys del PP, va continuar endavant a la Comissió d'Interior una Proposició No de Llei presentada pel llavors portaveu d'ERC, Joan Tard.

El text no vinculant demanava transformar la Prefectura Superior "en un museu-centro memorial, documental i arxivístic de la repressió franquista a Catalunya", propiciant que l'edifici albergués "una exposició permanent de la repressió, les seves causes i protagonistes durant la dictadura".

Per dotar de contingut aquest nou espai se sollicitava també que l'Arxiu Histric de la policia facilités en un termini de sis mesos a la Generalitat les "fitxes, atestats, declaracions, ordres, reglament intern i correspondncia". La gestió del nou museu quedaria supeditada, segons aquesta proposta, a un rgan participat pel Govern central, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

Els partits que han defensat la reconversió de l'edifici de Via Laietana argumenten que el Ministeri de l'Interior va autoritzar ja a final dels anys 80 que la policia deixés l'edifici de la Puerta del Sol a Madrid per la seva significació amb la repressió franquista. L'actual Edifici de Correus, seu del Govern de la Comunitat de Madrid, va ser durant el franquisme la Direcció general de Seguretat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés