Publicat 09/05/2019 14:58

Un policia jubilat critica a la Guàrdia Civil que actués l'1-O sense atendre a la "manera pacífica"

Procés.- El judici s'interromp uns minuts per la indisposició d'un funcionari
Pool

MADRID, 9 maig (EUROPA PRESS) -

El tribunal que jutja els 12 líders independentistes ha escoltat aquest dijous una altra desena de votants en el referndum de l'1 d'octubre del 2017 a Catalunya, entre ells un policia jubilat que ha criticat l'actuació de la Gurdia Civil en un collegi per intervenir sense interlocutar amb els concentrats i sense atendre a la "manera pacífica" que, segons diu, assenyalava la interlocutria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ordenava impedir la votació.

Nemesio Fuentes, l'últim testimoni que ha comparegut aquest dijous al Tribunal Suprem en el judici pel procés independentista, ha adms que es va "autodesignar" membre d'una taula electoral a l'institut Quercus de Sant Joan de Vilattorrada (Barcelona) i que tot s'estava desenvolupant amb normalitat, excepte "problemes informtics", fins que van arribar notícies que la Policia Nacional i la Gurdia Civil estaven intervenint en altres collegis electorals. "Ens van arribar notícies via WhatsApp de gent sagnant", ha apuntat.

Segons ha dit, per por al fet que hi hagués "ferits" si les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat acudien a aquest centre, la votació es "va interrompre automticament" i els membres de les taules van demanar a la gent que estava esperant per introduir el seu vot en l'urna que desallotgessin l'institut.

El testimoni ha continuat relatant que una vegada els agents de l'Institut Armat van arribar al centre de votació, van comenar a obrir-se pas fins que van arribar a la porta sense dir "ni una paraula, absolutament res". "La gent va comenar a córrer perqu van comenar a colpejar tot el que hi havia a l'exterior del collegi", ha lamentat.

Així doncs, una vegada van arribar a la porta, de cristall transparent, un gurdia civil va comenar a colpejar-la amb un mall per poder accedir a l'interior, un acte que ha estat criticat pel testimoni perqu, al seu parer, no hauria "passat res" si els agents haguessin preguntat, almenys, "com s'obria": "Si li haguessin dit que la porta s'obria cap enfora i no cap endins com es pensava, que no estava tancada amb clau...", ha indicat.

LA INTERLOCUTRIA DEIA QUE "LA GENT NO PODIA SER AGREDIDA"

Després d'aquest relat, el fiscal Jaime Moreno li ha preguntat si coneixia que el TSJC havia "assenyalat" que el referndum era illegal i, per aix, havia ordenat a la Gurdia Civil, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra que tanquessin els collegis, i Fuentes ha reconegut que sí que ho sabia, per ha posat l'accent que aquesta interlocutria també deia "que la gent no podia ser agredida, que s'havia de desenvolupar (l'actuació) de manera pacífica".

"Cap d'ells no va dir, ni va preguntar, ni es va adrear a ningú per veure si hi havia alguna solució o entrar d'alguna manera" i "no van apartar de bona manera" les persones que es trobaven a l'exterior del centre electoral. En aquest sentit, ha indicat que la gent només "va aixecar les mans" perqu "sabia que no podia fer res". El que sí que ha reconegut són insults, que no amenaces, als gurdies civils, provocats per la impotncia de "veure el que estava passant".

Segons aquest testimoni, tan sols va haver-hi un incident originat pels votants, que va ser el llanament d'una cadira quan l'Institut Armat va aconseguir fracturar la porta, moment en el qual un agent va caure al terra. Sobre aquest fet, Fuentes ha donat una versió diferent a la que van relatar els agents que van ser en aquest collegi, perqu al seu parer, aquest agent no va caure per l'impacte amb aquest objecte, sinó que va relliscar en trepitjar els cristalls trencats de la porta.

Prviament, han comparegut uns altres 10 votants de l'1-O --tots ells, igual que Nemesio Fuentes, proposats per la defensa de l'expresident de l'ANC Jordi Snchez i l'exconseller Jordi Turull-- que han ofert al tribunal relats similars als que s'havien escoltat en dies anteriors. Han coincidit que en els collegis en els quals només va haver-hi presncia dels Mossos d'Esquadra hi havia un ambient "festiu", de "tranquillitat" com en altres jornades electorals.

ORGANITZACIÓ PER EVITAR QUE "ROBESSIN" LES URNES

Així, han dit que els mateixos concentrats a les portes dels diferents collegis van acordar impedir "pacíficament" l'entrada als Mossos d'Esquadra quan intentessin clausurar els centres o als agents de la Policia Nacional o Gurdia Civil per evitar que aquests els "robessin les urnes", tal com ha assenyalat la vuitena testimoni de la jornada, Rosa Poch, que va votar a l'Escola d'Educació Secundria de Vallbona d'Anoia (Barcelona).

De la desena de collegis que s'han esmentat aquest dijous, la policia autonmica només va poder tancar-ne un, el del municipi barceloní de Seva. All s'hi van desplaar efectius de l'rea Regional de Recursos Operatius (Arros) dels Mossos per requisar les urnes, material electoral i precintar el collegi. Una de la testimonis, que va ser en aquest centre, ha assegurat que aquesta actuació no va provocar cap incident violent, sinó només "decepció".

Així mateix, els testimonis han recalcat, igual que els que han comparegut en la vista oral els dies previs, que el referndum es va "autoorganitzar" i que no hi havia cap responsable en cadascun dels centres. És més, a preguntes de l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, sobre qui portava les urnes, la majoria ha contestat que era una persona que no coneixien, que portava el material en un cotxe. Un dels votants ha dit que anava "disfressada", sense concretar-ne més detalls.

En aquest sentit, alguns d'ells han explicat alguna ancdota com que els concentrats van posar el 'mode avió' dels seus mbils per no interceptar les xarxes de connexió a Internet dels centres, que estaven tenint problemes.

També, un dels votants ha reconegut que a causa dels problemes informtics, pels quals finalment es va instaurar el cens universal, va anar a casa d'un veí per introduir en l'aplicació del registre de votants els números de DNI de les persones que ja havien dipositat el seu vot.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés