Publicat 28/9/2019 12:04:02 +02:00CET

La Policia entrega a l'Audiència Nacional un ordinador 'offline' que va registrar consultes que es feien per a Villarejo

El comissari Villarejo al programa Salvados de la Sisena
EUROPA PRESS - Archivo

No tenia connexió a la xarxa de la Comissaria General d'Informació, la qual cosa permetia fer cerques 'discretes'

   MADRID, 28 set. (EUROPA PRESS) -

   La Unitat Central Adjunta Operativa (UCAO) de la Policia Nacional ha lliurat a l'Audiència Nacional un ordinador que obrava en les seves instal·lacions sense connexió a la xarxa de la Comissaria General d'Informació i on haurien quedat registrades consultes de bases de dades policials de les quals bevia el comissari jubilat i a la presó provisional, José Manuel Villarejo, per, a través dels seus col·laboradors, aconseguir informació privada de tercers i usar-la en els seus negocis.

   Segons informen fonts jurídiques a Europa Press, aquest ordinador estava instal·lat a la Secció de Relacions Institucionals de la UCAO, el lloc des del qual es gestionen els requeriments d'informació a institucions i empreses per a les perquisicions policials. Funcionava sense connexió a la Comissaria General, la qual cosa permetria treballar sense deixar rastre, però podria emmagatzemar les gestions que s'anaven realitzant.

   La pista sobre l'existència d'aquest equip la va donar el policia Constancio Riaño a la seva declaració davant el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, i els fiscals Anticorrupció quan el van interrogar com a investigat el passat 23 de setembre per recaptar i reexpedir aquest tipus de dades al 'clan' de Villarejo.

   Riaño va advertir el jutge i els fiscals Anticorrupció de l'existència d'un ordinador 'offline' en què haurien quedat emmagatzemades les consultes d'informació que es realitzessin en aquest mitjà més 'discret' i fossin instades per Villarejo. Va apuntar la possibilitat que l'aparell seguís en la seva secció operativa, sota comandament d'una altra persona des que es va jubilar.

   Després d'escoltar-lo, la Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar al jutge que entre altres diligències, acordés requerir a la UCAO perquè identifiqués aquest ordinador, cosa que el jutjat va aprovar mitjançant una providència a principis d'aquesta setmana encomanant la gestió a la Unitat d'Assumptes Interns. L'equip ha estat localitzat i precintat per preservar la informació de cara a la seva anàlisi, d'acord a les mateixes fonts consultades.

ASSENYALA A GARCÍA CASTANY

   Constancio Riaño passava per la sala de declaracions de l'Audiència Nacional imputat per un presumpte delicte de revelació de secrets, atès que va recaptar dades privades de tercers en entitats com el BBVA i les va reexpedir a Antonio Bonilla, un policia que en segona activitat treballava per a Villarejo, d'acord a la documentació que obra al sumari.

   Ho va fer almenys en dos projectes concrets del comissari: 'Iron', sobre l'espionatge a un bufet d'advocats, i Marbella, la peça separada número 8 de la causa i relativa a la presumpta extorsió a l'empresari Felipe Gómez Zotano, resident en aquesta localitat malaguenya.

   Durant l'interrogatori, Riaño, que va demanar un lletrat d'ofici i al no presentar-se inicialment va estar disposat a declarar sense assistència, va assegurar que recaptava la informació per ordre del llavors cap de la UCAO, Enrique García Castaño, qui li feia els encàrrecs per via no oficial, és a dir, de viva veu o utilitzant notes adhesives que deixava sobre la seva taula. Era el seu superior.

   Hauria estat ell, segons la seva declaració, qui li va indicar que reexpedís la informació obtinguda a Bonilla, al·legant que es tractava d'un policia alliberat que col·laborava amb la UCAO. Riaño va al·legar que no tenia amistat amb aquesta persona i es va aferrar en tot moment al fet que obeïa pensant que les dades es recaptaven per a finalitats policials legítimes.

   No obstant això, els investigadors sostenen que un dels seus principals col·laboradors de Villarejo era el propi García Castaño, que ja estava imputat en cinc peces separades de la causa per les "gestions" que presumptament feia per al comissari i que ara, després de la declaració de Riaño i la petició d'Anticorrupció, passa a estar investigat també en la relativa a l'empresari de Marbella, d'acord a les fonts consultades.

   Per Anticorrupció, és "innegable" que existeix un "marc de col·laboració estable" entre el que va ser cap de la UCAO i Villarejo, i el situa com integrant de l'organització criminal que presumptament liderava aquest últim. Se l'investiga, entre altres, per delictes de malversació, suborn i blanqueig de capitals.