Publicat 11/6/2019 19:56:08CET

Polèmica en la roda de premsa del Govern de la Generalitat per les preguntes en castellà

VÍDEO.- Budó veu una "operació d'Estat" per vetar a Maragall i responsabilitza a Cs i PSC
EUROPA PRESS

Budó no respon una pregunta en castellà perquè no s'havia fet abans en català

BARCELONA, 11 juny (EUROPA PRESS) -

La roda de premsa del Govern català d'aquest dimarts celebrada després de la reunió del Consell Executiu s'ha saldat amb polèmica perquè la portaveu de l'Executiu, Meritxell Budó, ha rebutjat respondre una pregunta en castellà perquè abans no s'havia formulat en català.

La consellera ha defensat que "sempre ha estat una norma" que en el torn de preguntes en castellà només es podien preguntar qüestions que prèviament s'hagin fet en català, per la qual cosa ha rebutjat tractar en castellà una qüestió sobre el futur de l'Ajuntament de Barcelona perquè no s'havia abordat abans el mateix tema en el torn de preguntes en català.

"Poden preguntar tot allò que s'ha parlat en català", ha resumit Budó per argumentar el seu rebuig, i ha al·legat també que el seu equip de col·laboradors, quan va accedir al càrrec en substitució d'Elsa Artadi, ja li havia transmès que així era el funcionament de les rodes de premsa.

Diversos periodistes li han transmès que el funcionament mai ha estat aquest, sinó que l'habitual és primer fer una ronda de preguntes en català, després una castellà, i que en la ronda en castellà mai es vetaven les qüestions que no s'havien tractat en català.

CRÍTIQUES DE L'OPOSICIÓ

Representants de Cs, PSC i PP han criticat a través de Twitter l'actitud de la portaveu, com l'exdiputat del Parlament i actual eurodiputat de Cs, Jordi Cañas, que ha lamentat: "És un clàssic del menyspreu".

La diputada del PP al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo ha recordat l'article 6.2 de l'Estatut, que estableix que tant el català com el castellà són oficials a Catalunya i que els poders públics han de vetllar per això i perquè no hi hagi "discriminació" per cap de les dues.

El diputat del PSC al Parlament Raúl Moreno també ha carregat contra la portaveu: "Emprar la llengua com a excusa per no contestar algunes preguntes incòmodes és representatiu del "nivellàs" d'aquells que ens governen".