Publicat 03/06/2016 10:55

Polèmica sobre els telèfons punxats i diversos trucs per evitar que espiïn l'smartphone

Aplicaciones móviles
EUROPAPRESS

MADRID, 3 juny (EDIZIONES/Portaltic) -

Una sentència recent de la sala penal del Tribunal Suprem d'Espanya detallava l'ús del mòbil per part de la Policia com un "micròfon d'ambient" quan es punxa un telèfon, podent recollir totes les converses des que s'acaba de marcar el número fins que s'acaba la trucada, es despengi o no el mòbil en qüestió.

Fa poc, Edward Snowden també va parlar en un programa de la HBO conduït per VICE sobre la facilitat que tenen els governs dels països per utilitzar la tecnologia i espiar els ciutadans sense que aquests s'assabentin, ja sigui punxant els seus telèfons mòbils o els seus ordinadors.

Per evitar aquesta intervenció, l'exanalista de la NSA ha donat alguns consells perquè un mòbil "desaparegui" del panorama. El més bàsic de la seva explicació rau que, tot i que el t'hagin comprat el telèfon, terceres persones --és a dir, les empreses-- poden accedir a les càmeres o als micròfons, activant-los sense que ho sàpigues. Snowden recomana extreure les càmeres i micròfons, de manera que no podries fer fotos i hauràs d'usar un micròfon extern per parlar per telèfon.

"Hi ha alguna forma de saber si el teu telèfon ha estat 'hackejat'?", pregunten a Snowden en l'entrevista. "El més preocupant de l'assumpte és que si el teu mòbil ha estat haquejat mai ho sabràs", assenyala l'entrevistat amb tota seguretat.

L'ús a Espanya del sistema conegut com a SITEL, que converteix el mòbil en un "micròfon d'ambient", ha generat polèmica, però la policia o els governs no són els únics que, per desgràcia, intervenen un smartphone, sinó que hi ha pirates informàtics a la recerca de certs interessos que fan el mateix amb els seus objectius. Què es pot fer per evitar que espiïn el nostre telèfon? Aquí van uns quants consells més senzills de portar a terme que els de Snowden, tot i que no igual de contundents.

1. EL MÒBIL, SEMPRE EN LES TEVES MANS

De la mateixa manera que ocorre amb altres possessions, com pot ser el DNI o el carnet de conduir, el mòbil no l'hauries de perdre de vista mai, molt menys deixar-lo en altres mans que no siguin les teves o deixar-lo a sobre d'una taula en algun lloc públic.

Per què? Si algú t'agafa el mòbil o si hi ha la casualitat que està a la vista amb algun tipus de connexió encesa (Bluetooth, Wi-Fi, per exemple), tens la possibilitat que instal·lin programes espia sense el teu consentiment o coneixement, o que et robin informació personal. Sempre és millor prevenir que curar, així que no ho vagis deixant per aquí.

2. DESACTIVA CONNEXIONS SEMPRE QUE NO LES ESTIGUIS USANT

Per a què et serveix tenir activades connexions com la xarxa Wi-Fi, la localització o el Bluetooth si no les estàs usant o no tens perspectives d'usar-les a curt termini? Quan es doni aquesta situació, desactiva tota mena de connexions completament, així t'evitaràs possibles atacs d'espionatge i que es facin amb les teves dades.

A més, això té una part positiva, que és l'estalvi de bateria, ja que el telèfon tindrà menys fonts enceses que consumeixin la seva autonomia.

3. NO USIS XARXES WI-FI PÚBLIQUES

Aquest és possiblement el consell que més es repeteix per activa i per passiva: no connectis el teu mòbil a xarxes Wi-Fi gratuïtes de qualsevol lloc perquè és probable que no siguin segures.

Quan et connectes a una xarxa d'aquest estil, t'arrisques que algú pròxim tingui punxat el punt d'accés o fins i tot que ho estigui proporcionant ell mateix per robar contrasenyes, dades o comunicacions de tota mena.

4. TAPA SEMPRE LA CAMBRA

Tenir un smartphone avui dia sense càmera està considerat com un sacrilegi social. Si ets dels que no pot viure sense fer-se selfies o sense fer fotos fins a de les pedres, el consell de Snowden de treure totes les càmeres del teu terminal el veuràs impensable.

Tot i que no sigui una fórmula tan rotunda, tapar sempre la cambra pot evitar-te més d'un disgust si punxen el teu mòbil i accedeixen a ella per observar o gravar el que fas. Les fundes de mòbils que inclouen tapa davantera ja fan que, si no estàs usant el terminal, la càmera frontal estigui oculta, però per a la càmera del darrere seria bo que posessis una petita adhesiu o et les enginyeres per fer una tapa de posar i treure. Així, quan no la utilitzis, la tindràs coberta i no podran captar molt per ella.

5. VIGILA EL TEU MICRÒFON

Localitzar i treure els micròfons d'un smartphone no és una tasca que sàpiga fer qualsevol, per la qual cosa cal buscar mesures alternatives.

Si has de mantenir una conversa important amb algú en viu i en directe, guarda el telèfon en el més profund de la bossa o de la jaqueta, però que hi hagi tela pel mig, així si algú intenta espiar-te sentiran tan poc com es pugui.

Per al tema que espiïn les teves trucades, utilitza sempre que puguis un micròfon extern i mantén el mòbil guardat. Així, tot i que segueixin podent recollir informació a través dels micròfons propis del telèfon, com que està guardat augmentes les teves possibilitats que escoltin menys o pitjor.

6. RESTAURA EL MÒBIL DE MANERA PERIÒDICA

Si tens instal·lats programes espies al telèfon, l'única manera de desfer-te d'ells - a menys que siguis un geni informàtic i sàpigues on buscar per trobar-los i eliminar-los - és restaurar l'smartphone amb els valors de fàbrica.

Això implica que passaràs per la tortura de fer una còpia de les teves dades per no perdre res del que tinguis, però pot estalviar-te algun problema. Com saber si t'estàs espiant no és una cosa molt factible, restaura el telèfon de manera més o menys periòdica.

7. APAGA EL MÒBIL I EXTREU LA BATERIA

Millor que deixar-lo en manera avió, sempre que no usis el teu dispositiu és millor que l'apaguis i, a més, que extreguis la seva bateria.

Si el mòbil està apagat però amb la bateria posada, l'accés remot als micròfons pot produir-se - l'explicació és la que de Snowden que les companyies poden accedir a ells i encendre'ls - amb molta facilitat. Si també li treus la bateria, aquest accés ja no és possible, ja que el micròfon requereix una font d'energia per poder funcionar.

8. UTILITZA CONTRASENYES SEGURES

Utilitzar una contrasenya segura no és sinònim d'èxit total, però com a mínim els pirates informàtics tindran una mica més d'entreteniment a l'hora d'obtenir ella, si és que ho aconsegueixen.

Fer una contrasenya segura requereix pensar en els caràcters que utilitzes, a alternar números, lletres i símbols, i a fer-la de 8 caràcters com a mínim. Si vols saber més sobre fer una contrasenya segura i com mantenir-la així, tira un cop d'ull a aquestes eines per protegir els teus comptes i dispositius.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés