Publicat 4/4/2019 12:14:29 +02:00CET

Podem vol modificar la Llei d'Amnistia per anullar els judicis del franquisme i recuperar béns confiscats

Comienzan los trabajos de exhumación de la fosa número 115 en Patera, Valencia,
ENRIQUE PALOMARES- EUROPA PRESS

MADRID, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

Podem ha anunciat aquest dijous que en cas de guanyar les generals del 28 d'abril la seva formació modificar la llei d'amnistia perqu puguin "jutjar-se els crims de lesa humanitat del feixisme", anullaran els judicis del franquisme i declarar nulles les condemnes que es van dictar durant la Guerra Civil i la dictadura el motiu de les quals sigui polític, ideolgic, de creena, orientació sexual o identitat o expressió de gnere.

La formació lila assenyala que d'aquesta manera pretenen fer justícia a la memria democrtica, i recalquen que també retiraran les medalles a Antonio González Pacheco, 'Billy el Niño', i a altres "torturadors del franquisme". Alhora, afegeixen que promouran una auditoria dels béns que es van espoliar durant el franquisme "per tornar-los als seus legítims titulars".

"Cal assenyalar que el rgim franquista no només va ser una maquinria autoritria dissenyada per a la repressió, sinó que va operar també com un mecanisme de saqueig i espoli cap a famílies de la jerarquia franquista. Una de les claus en la reparació és fer una auditoria dels béns espoliats i tornar-los als seus legítims titulars", expliquen.

Podem insisteix que el país és "l'excepcionalitat europea en termes d'impunitat" i amb aquestes propostes enfocades en la memria histrica ho revertiran "d'acord amb els principis dels drets humans". Ho faran, argumenten, al voltant "dels eixos de veritat(poder conixer qu va passar), justícia (portar els responsables davant dels tribunals), reparació de les víctimes i no repetició (garantir que no persisteixin elements que provoquin un dany)".