Publicat 19/6/2019 11:21:22 +02:00CET

Podem vol un "govern conjunt" i protegirà les negociacions amb el PSOE del soroll i de les pressions

Montero admet els "mals resultats" d'Unides Podem, però insisteix que són "decisius" per formar Govern
Eduardo Parra - Europa Press

Diu que Sánchez "no trairà" l'esperit de l'acord que porti a un govern "estable i progressista"

MADRID, 19 juny (EUROPA PRESS) -

La portaveu parlamentària d'Unides Podem, Irene Montero, ha confiat aquest dimecres en què el president en funcions, Pedro Sánchez, no defraudarà la majoria social que vol "un govern conjunt" en el qual hi siguin el PSOE i Unides Podem, i ha advertit que durant la negociació hi haurà "moltes pressions i molt soroll" com el que va provocar que es filtrés la trobada d'aquest dilluns entre Iglesias i Sánchez.

En declaracions a RNE, recollides per Europa Press, Montero ha explicat que davant d'aquestes pressions, el deure de la formació lila és "protegir la negociació" i ser discrets. No obstant això, ha reconegut que aquesta reunió es va produir, ha afegit que hi haurà "més reunions i converses telefòniques", i que són optimistes amb el rumb que porta l'acord.

Des d'aquesta discreció, Montero ha respost sobre si acceptarien els càrrecs intermedis a l'Executiu però sense ministeris que sempre han estat clars sobre aquesta qüestió i que si bé el primer objectiu és aconseguir un acord programàtic, la negociació és "conjunta" i entra també en ella discutir sobre els equips que donaran "garanties" perquè el que s'ha signat es compleixi.

Per a Podem, l'exemple de la Comunitat Valenciana, en el qual Podem té dues conselleries i una vicepresidència, segueix sent bo tant per al PSOE com per a ells, i creuen que es podria reproduir a nivell estatal. Amb tot, ha incidit que el pes del lideratge de les negociacions el té el PSOE i ells continuen a l'espera de la seva proposta.

Així, Montero ha deixat entreveure que de moment no hi ha cap proposta d'acord per part del partit socialista sobre la taula, però s'ha mostrat confiada que ni el PSOE ni Pedro Sánchez "decebran i trairan l'esperit de l'acord que porti a un govern estable i progressista" que afronti una "baixada del preu de la llum, que pugi el salari mínim a 1.200 euros i que reguli el preu dels lloguers".

"Som optimistes en què malgrat el soroll i les filtracions, que sabíem que es produirien, finalment Pedro Sánchez no trairà aquest esperit i hi haurà un govern conjunt d'Unides Podem i el PSOE", ha verbalitzat, per tot seguit recordar que ja no és temps de vetos sinó de negociar, transigir i arribar a acords.

GOVERN CONJUNT "SENSE TANTES PREGUNTES"

Per a la portaveu, la negociació d'un govern conjunt, ha d'incloure tant les polítiques com els equips, encara que no s'ha referit en cap moment a un govern de cooperació o de coalició. "Per això la negociació és un conjunt, per això cal protegir-lo, a nosaltres ens correspon el paper protector i que lideri el PSOE", ha aprofundit, per després incidir que aquests dos assumptes han d'anar a les converses, i en què ja s'ha fet a València "sense fer-se tantes preguntes".

En aquest punt, com han estat repetint durant aquesta setmana, Montero ha assenyalat que la ciutadania vol que tingui lloc un Executiu en el qual es combini l'experiència del PSOE amb la frescor i valentia de Podem, i ha recordat que el partit lila no el compra ningú, "no traeix i no s'equivoca" en el que ha de fer quan entra a les institucions.

Finalment, ha mantingut que no creu que el PSOE arribi a la investidura sense els suports necessaris perquè "no seria seriós", i ha afegit que a aquesta cita parlamentària no es pot anar "sense els deures fets i sense haver pactat" prèviament. "Crec que el PSOE farà la feina i no cometrem l'error d'anar-hi sense suports", ha sentenciat.