Publicat 9/1/2019 18:12:17CET

Podem es reunir amb el Govern del PSOE per "vigilar" que els Pressupostos compleixen el pacte que van signar

Pablo Echenique
Ricardo Rubio - Europa Press

MADRID, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, es reunir aquest dijous al matí amb el secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, abans que el Govern central aprovi el divendres en el Consell de Ministres el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2019, segons han informat a Europa Press fonts de la formació liderada per Pablo Iglesias.

Aquesta trobada es produeix a petició del partit morat, amb l'objectiu de "vigilar" que els Pressupostos que arribin al Congrés garanteixen el compliment de totes les mesures incloses en el pacte que Podem i el Govern de Sánchez van segellar a l'octubre, després d'unes intenses negociacions.

En una entrevista concedida a Europa Press, Echenique ja va avanar que li havia demanat a la ministra d'Hisenda un esborrany dels comptes públics i una reunió després de Reis, per evitar que es produeixin "incompliments" com el que suposa el decret d'habitatge aprovat el desembre pel Govern socialista, i que Podem confia que es rectifiqui.

Aquest decret no incloa mesures per limitar els preus dels lloguers, tot i que aquesta va ser una de les qüestions que es van incloure en el pacte pressupostari signat pel president Pedro Sánchez i el líder de Podem, després d'una dura negociació.

"Aquesta mesura forma part de l'acord i, com tots els punts, ha d'estar en un lloc o en un altre, ja sigui en el reial decret o en la llei de Pressupostos". "Esperem que el Govern espanyol rectifiqui", va afirmar Echenique en l'entrevista publicada aquest dilluns, en la qual ja va avisar l'Executiu de Pedro Sánchez que si no es compleixen totes les mesures acordades, el pacte pressupostari "no serveix".

COMPLIMENT DE L'ACORD AL 100%

El 'número tres' de Podem va tornar a deixar clar aquest dimarts, en declaracions a La Sexta recollides per Europa Press, que el suport del seu grup als Pressupostos passa necessriament per que es respecti íntegrament el pacte segellat a l'octubre.

"Una vegada que va haver-hi acord només hi ha un debat: que s'ha de complir l'acord signat. Hi ha d'haver aquesta mesura, hi ha d'haver un compromís, amb data i procediment perqu aix s'engegui", ha recalcat.

En aquesta línia, les fonts consultades insisteixen ara en qu "els pactes ja suposaven una cessió de Podem en molts temes amb l'objectiu que les mesures més importants per millorar la vida de la gent arribessin al més aviat possible" i, per aix, avisen que "el document final cal complir-lo al 100%".

"CONTACTE PERMANENT AMB HISENDA"

Durant una roda de premsa celebrada al Congrés, la portaveu adjunta del grup confederal d'Units Podem, Ione Belarra, ha assegurat que encara que des de la signatura de l'acord a l'octubre "el contacte ha estat permanent amb Hisenda", també van arribar a tenir la sospita en alguns moments que el Govern central no tenia realment inters a presentar els Pressupostos.

Així, Belarra ha reivindicat que el seu grup "ha estat qui amb més vehemncia ha defensat aquest acord". "Fins i tot teníem la sospita o sensació durant moltes setmanes al desembre, al novembre, que el PSOE no tenia gran inters a treure els Pressupostos. Per sort, després de les eleccions andaluses hem vist una voluntat més gran", ha celebrat.