Publicat 20/08/2019 14:54

Podem recupera la taula de partits sobre Catalunya en l'oferta de negociació al PSOE

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, s'absté durant la segona i definitiva votació per a la investidura del candidat socialista a la Presidncia del Govern al Congrés dels Diputats donant per tant la investidura per fallida.
Eduardo Parra - Europa Press

El seu objectiu seria buscar solucions i diagnstics comuns al "conflicte territorial"

MADRID, 20 ago. (EUROPA PRESS) -

Unides Podem recupera la idea de crear una taula de partits per al dileg sobre Catalunya en el document que ha rems a l'Executiu de Pedro Sánchez amb l'oferta per reprendre la negociació sobre la formació d'un Govern de coalició.

El document de 119 pgines fa un breu esment al conflicte amb l'independentisme a Catalunya per proposar la creació d'"una Taula de Dileg multilateral sobre Catalunya, la proposta de composició de la qual estigui prviament desenvolupada i acordada amb el Parlament de Catalunya".

"Aquesta Taula ha de tenir com a objectiu l'acostament institucional entre l'administració catalana i l'estatal en la cerca
de solucions i diagnstics comuns al conflicte territorial,
siguin aquestes solucions o diagnstics d'mbit econmic,
polític o lingüístic", resa el text.

UNA ALTRA VEGADA EL RELATOR?

La proposta recorda la taula de partits extraparlamentria que va estar a punt d'assumir el PSOE, i que incloa la polmica figura d'un relator que coordinés els treballs, en el marc de la negociació amb els partits independentistes dels pressupostos del 2019, que finalment va tombar ERC i va provocar l'avanament electoral.

Unides Podem va secundar aquesta taula de partits amb el seu relator, si bé defensava, en línia amb els independentistes, que en aquest frum es pogués parlar del dret d'autodeterminació.

En el document rems aquest dilluns al Govern espanyol, els liles no fan esment al dret d'autodeterminació, si bé en les negociacions de juliol van prometre lleialtat al PSOE en aquest assumpte i van assumir que haurien de secundar la línia que el president Sánchez marqués sobre Catalunya. I el PSOE és ferm en el seu rebuig a sortir-se del marc constitucional, en qu el dret d'autodeterminació no té cabuda.

"La Taula no substituiria en cap cas els mecanismes propis
de la relació de bilateralitat entre Govern central i Generalitat,
sinó que haur de ser entesa com un espai que ajudi
a impulsar una via de dileg que permeti desjudicialitzar el
conflicte polític que es viu a Catalunya", afegeix Podem en el document.

UNA INICIATIVA POLMICA

La idea de crear una taula de partits extraparlamentria coordinada per un relator va convulsar la vida interna del PSOE a principis de l'any passat, amb molts dels seus dirigents qüestionant la convenincia de dotar-se d'un instrument que veien com una cessió als independentistes.

Les veus crítiques no van venir únicament de figures allunyades de Sánchez, com l'histric dirigent Alfonso Guerra --que va advertir que el "destarotament" del relator equiparava Espanya amb pasos en conflicte com el Iemen-- sinó també de dirigents alineats amb l'actual líder, com el secretari general del PSOE de Castella i Lleó, Luis Tudanca, o del portaveu en l'Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo.

En el programa electoral per als comicis del 28 d'abril, el PSOE va evitar fer referncia expressa a la seva aposta per reformar la Constitució amb vista a avanar cap a un model federal i es limitava a defensar el refor de l'actual Estat de les Autonomies. Tampoc no deia res sobre l'eventual creació d'una taula de dileg sobre Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés